Omlósra sült csirkecomb karácsonyi fűszerekkel - Süsd együtt a körettel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Alma, narancs, rozmaring - illatos gyümölcsök és fűszerek gazdagítják a sütőben sült fogást, a húst karácsonyi fűszerek ízesítik.
A hús-gyümölcs párosítás - szerencsére - egyre kevésbé számít ritkának, az alma tökéletesen illik szinte bármilyen húsféléhez. Azért, hogy a köret laktató is legyen, a gyümölcs krumplival együtt kerül a tepsibe, ahogy a saját levükben megfőnek, majd aranybarnára pirulnak, isteni finom lesz a végeredmény.
A hús sem a megszokott módon készül, karácsonyi fűszerekkel - szerecsendióval, fahéjjal és szegfűszeggel - kikevert olívaolajjal van bekenve, ettől picit pikáns, csípős lesz az íze, de igazán illatossá és aromássá a friss rozmaring teszi. Az ízhatást még mindig van hova fokozni, ha pár szelet narancs kerül az étel tetejére, különlegesen finom lesz a sült.
Karácsonyi csirkecomb körettel
Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej lilahagyma
- 6 darab csirkecomb (alsó)
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- olívaolaj (kenéshez)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 késhegynyi szegfűszeg
- 1 késhegynyi fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 500 gramm krumpli
- 4 kisebb darab alma
- 3 szelet narancs
- 3 ág rozmaring
Elkészítés:
Készítsünk elő egy kb. 23x33 centiméteres tepsit, kenjük ki enyhén olívaolajjal. A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk karikákra, majd szórjuk az előkészített tepsibe.
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A csirkecombokat vagdossuk be ott, ahol a hús vastagabb, majd a bevagdosott részbe tegyünk pár szelet fokhagymát. Alaposan sózzuk, borsozzuk a combokat, majd tegyük őket a tepsibe a bőrös felükkel lefelé.
3 evőkanál olívaolajat keverjünk össze szegfűszeggel, fahéjjal és szerecsendióval, majd ezzel a keverékkel locsoljuk meg a combokat, oszlassuk el rajtuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk hasábokra, az almát mossuk meg, vágjuk le a gyümölcshúst az almacsutka körül, majd vágjuk szeletekre. Locsoljunk rájuk 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket, majd szórjuk őket a csirkecombok köré.
A narancsot vágjuk vastagabb szeletekre, majd tegyük rá a köret tetejére, picit nyomkodjuk le őket, hogy a levük kifolyjon. Tegyünk az egész étel tetejére 3-4 ág rozmaringot.
Fedjük le a tepsit, majd toljuk az előmelegített sütőbe 45 percre.
Vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a combokat, hogy a bőrös felük legyen felfelé, a húsnak már puhának kell lennie, a zöldségeknek pedig levet kellett engedniük. Ez nem baj, sőt, tegyük vissza fedő nélkül a tepsit 45 percre, a sütőben elpárolog majd a folyadék nagy része, a hús pedig aranybarnára sül.
Melegen, rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors