Légies túrófánk dagasztás és kelesztés nélkül: egyszerű és nagyon finom
A fánkok színes palettáján a túrós az egyik legfinomabb. Kívülről gyönyörű aranybarna, belül pedig könnyű, egyszerűen ellenállhatatlan.
A fánk örök kedvenc, mindenki szereti. A finomság rengeteg recept szerint kipróbálható, mindegyik szuper a maga módján. A legtöbb fánkrecept időigényes, hisz az alapos dagasztás után még keleszteni is kell a tésztát, olykor duplán. Léteznek azonban sütőporral kevert tészták, melyeknél a már említett folyamatok kimaradnak, nincs rájuk szükség.
A fánk is lehet ünnepi. Na jó, nekünk, magyaroknak szokatlan, de Horvátországban találkozhatsz karácsonyi fánkkal, melynek az ünnepi vásárokon nagy sikere van. Természetesen a pampuska otthon is összedobható: mi most egy hasonló finomságot mutatunk, melyben mézeskalács-fűszerkeverék adja meg az ünnepi hangulatot. Az édes fánkgolyók kívül szép aranybarnára sülnek, az első falat roppanós, a belseje azonban lágy, olvad a szájban.
A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Ezután keverjük hozzá a tojást, tejet és a kefirt.
A masszát kanál vagy fagyiadagoló segítségével szaggasuk bő, forró olajba, és süssük aranybarnára.
A kész fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas porcukorral.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu