
Szénhidrátszegény pizzafalatok karfiolból – Bármilyen feltéttel gazdagíthatod

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Ha vigyázol az alakodra, akkor is tudsz hódolni a pizza iránti szenvedélyednek, ha nem lisztes alappal készíted a kedvenced.
A karfiol nemcsak remek húshelyettesítő, hanem miután szénhidrátmentes zöldség, diétába is nagyon jól beilleszthető. Egyre többen fedezik fel, mennyi hagyományos fogást lehet vele helyettesíteni.
A krumplipüré helyett készíthetsz karfiolpürét, amely ugyanolyan krémes, de nincs benne keményítő, vagy kipróbálhatod a karfiolrizst is. Ez utóbbit nemcsak köretként eheted, hanem plusz hozzávalókkal összegyúrva szénhidrátmentes pizzatésztát is készíthetsz belőle, amelyet tetszőleges feltétekkel gazdagíthatsz. A receptben szereplő karfiolpizzákat a közelgő ünnepekre is gondolva kis falatkákban készítettük, amelyeket mindenki ízlése szerint turbózhat fel.
Ugyanígy összeállíthatsz tésztát brokkoliból is, itt találsz receptet hozzá. Ha pedig egy melengető és laktató karfiolkrémlevesre vágysz, akkor ezt a selymes fogást készítsd el.
Karfiol-pizzafalatok

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej karfiol (közepes)
- 1 darab tojás (L-es)
- 200 gramm mozzarella
- 2 evőkanál parmezán (reszelt)
- 1 teáskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 100 milliliter passzírozott paradicsom vagy Marinara-szósz
- 100 gramm sonka
- díszítésnek bazsalikomlevél
- sajt (tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A karfiolt szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg, tegyük aprítógépbe, és aprítsuk össze, majd rakjuk át egy olyan edénybe, ami bírja a mikrózást.
Puhítsuk közepes erősségen 4-5 percig a karfioldarabokat, majd hagyjuk kihűlni. A nedvességet minél jobban nyomkodjuk ki belőle. Tegyük át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a tojást, a reszelt mozzarellát, a reszelt parmezánt, a bazsalikomot, az oregánót és a fokhagymaport. Keverjük jól össze, és sózzuk, borsozzuk.
Egy kanállal tegyünk halmokat a masszából a sütőpapírra, majd lapogassuk el mini pizzaalakra. Spricceljük meg mindegyiket egy kevés olívaolajjal. Süssük a pizzákat 10-12 percig.
Vegyük ki a sütőből, kenjük meg a paradicsomszósszal, tegyünk rá ízlés szerint apróra vágott sonkát és mozzarella sajtot. Toljuk vissza a sütőbe, süssük további 3-4 percig, amíg a sajt el nem olvad rajta.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors