
Ünnepi diós hókifli a mama receptje szerint: napokig porhanyós marad

A hókifli régi kedvenc, melyet az ünnep előtt is elkészíthetsz a családnak, mivel a tészta napokig megőrzi porhanyós állagát.
A hókifli több változatban készülhet, van, aki vaníliás cukorral készíti, míg más dióval, mogyoróval vagy mandulával gazdagítja a tésztát. Ezek az egyszerűbb verziók, de ha a kezedben van a rutin, töltve is összeállíthatod a finomságot.
Én most egy egyszerűbb verziót sütöttem. A diós hókifli tésztájában vaníliás cukor is szerepet kap, de ha még izgalmasabbá varázsolnád, akkor reszelt citrom- vagy narancshéj is elfér a masszában. A finomság légmentesen lezárva napokig megőrzi porhanyósságát, ezért az ünnep előtt is elkészítheted. A kiflik formázásába a gyerekeket is be lehet vonni, ez egy könnyen elkészíthető recept, tanítsd meg nekik, így átadhatod a nagyi örökségét. A diós hókifli nem csak vendégvárónak tökéletes, gasztroajándékba is adhatod.
Tipp a kifli formázásához
A kifliket vékonyabb és vastagabb tésztából is megformázhatod. A vastagabb kifli tésztája puhább, míg a vékonyabb picit ropogósabb, de porhanyós.
Ünnepi diós hókifli

Hozzávalók 45 darabhoz
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- 1 teáskanál tejföl
- 20 dkg hideg vaj
- porcukor a hempergetéshez
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, utána adjuk hozzá a sót, porcukrot, vaníliás cukrot, darált diót, az alapanyagokat keverjük össze. Ezután a tejfölt és a hideg, reszelt vajat is adjuk hozzá, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe.
A begyúrt tésztát borítsuk lisztezett felületre, sodorjunk belőle hengert, majd vágjunk kis darabokat belőle, melyeket tovább lehet sodorni, majd a levágott tésztából formázzunk tetszés szerinti kifliket.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
A kisült kifliket még melegen forgassuk porcukorba.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!