![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
3 isteni, szupergyors recept karácsonyra: likőr, édesség és sós falatkák
Mutatjuk a mi kedvenceinket, ha nem akarsz sokat bajlódni, de valami különlegeset alkotnál.
A hókifli több változatban készülhet, van, aki vaníliás cukorral készíti, míg más dióval, mogyoróval vagy mandulával gazdagítja a tésztát. Ezek az egyszerűbb verziók, de ha a kezedben van a rutin, töltve is összeállíthatod a finomságot.
Én most egy egyszerűbb verziót sütöttem. A diós hókifli tésztájában vaníliás cukor is szerepet kap, de ha még izgalmasabbá varázsolnád, akkor reszelt citrom- vagy narancshéj is elfér a masszában. A finomság légmentesen lezárva napokig megőrzi porhanyósságát, ezért az ünnep előtt is elkészítheted. A kiflik formázásába a gyerekeket is be lehet vonni, ez egy könnyen elkészíthető recept, tanítsd meg nekik, így átadhatod a nagyi örökségét. A diós hókifli nem csak vendégvárónak tökéletes, gasztroajándékba is adhatod.
A kifliket vékonyabb és vastagabb tésztából is megformázhatod. A vastagabb kifli tésztája puhább, míg a vékonyabb picit ropogósabb, de porhanyós.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, utána adjuk hozzá a sót, porcukrot, vaníliás cukrot, darált diót, az alapanyagokat keverjük össze. Ezután a tejfölt és a hideg, reszelt vajat is adjuk hozzá, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe.
A begyúrt tésztát borítsuk lisztezett felületre, sodorjunk belőle hengert, majd vágjunk kis darabokat belőle, melyeket tovább lehet sodorni, majd a levágott tésztából formázzunk tetszés szerinti kifliket.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
A kisült kifliket még melegen forgassuk porcukorba.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!