Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt - Maradékfelhasználás okosan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kiflifelfújt a világ egyik legegyszerűbb desszertje, ráadásul még maradékfelhasználó ötletnek is tökéletes. Ebbe a karácsonyi verzióba narancs, aszalt szilva, mazsola, alma és fahéj kerül, úgyhogy nem érdemes kihagyni az ünnepek alatt.
Bár kiflifelfújt a sütemény neve, valójában bármilyen száraz, megmaradt péksüteményből elkészíthető, legyen az zsemle vagy kalács. Úgyhogy ha te is túlzásba vitted a pékáruk vásárlását az ünnepek alatt, akkor hasznosítsd újra a maradékokat ezzel a zseniális recepttel.
Van, aki több vajjal szereti a felfújtat, ha te is közéjük tartozol, akkor a sütés előtt vagdoss 5-10 dkg vajat a sütemény tetejére, erre tedd a tojáshabot, és így tedd a sütit a sütőbe. Még krémesebb és lágyabb lesz a végeredmény.
Bármilyen gyümölcsöt és fűszert bele lehet tenni a kiflifelfújtba, ha szeretnéd fokozni a "karácsonyízt", akkor tehetsz a fahéj mellé szegfűszeget vagy szerecsendiót, a gyümölcsöket pedig szabadon variálhatod. A narancs és az aszalt szilva nagyon jól illik egymáshoz, a narancsnak a héját is fel kell használni a recepthez, bele kell reszelni a tejbe. Az almát meghámozhatod, de hagyhatod héjastól is, ha biogyümölcsöt használsz.
Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab kifli (száraz)
- 3 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál barna cukor/méz
- ízlés szerint fahéj
- 10 dekagramm mazsola
- 10 dekagramm aszalt szilva
- 1 darab narancs (kezeletlen héjú)
- 1 darab alma
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
A tejet melegítsük picit fel, tegyük bele a cukrot vagy mézet, a narancs reszelt héját és a fahéjat. Ha elolvadt benne a cukor, vegyük le a tűzről.
Válasszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat keverjük össze a tejjel.
Az aszalt szilvát vágjuk apró darabokra, a narancsot szedjük gerezdekre és vágjuk össze. Az almát hámozva vagy hámozatlanul kockázzuk össze.
Tegyük a gyümölcsöket a tejbe, majd öntsük a kiflikre a tejes keveréket.
Vajazzunk ki egy jénait, tortaformát vagy kenyérsütőformát, majd öntsük bele a tejes kiflit.
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, simítsuk rá a sütemény tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük.
Fotó: Kovács Csilla/Só&Bors