![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes karácsonyi madártej – A tojáshabot pirított mandula és karamellszósz borítja
![madártej cover](https://kep.index.hu/1/0/3067/30675/306756/30675673_2355137_0f34b95554ae4176bb3de847955b04b0_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A madártej az a szó, amit ha kiejtek a számon, a család összes tagja felkapja a fejét és mosolyogni kezd.
A finom madártej minden étkezést megkoronáz, tökéletes desszert - miért ne lenne így karácsonykor is? Nem is baj, ha a rengeteg bejgli, zserbó és vaníliás kifli közé beiktatunk egy könnyedebb édességet, ami akár reggelire is jól fog esni. A család még hálás is lesz a változatosságért. A nap bármely szakában ehetjük, ünnepekkor ez is megengedett.
A madártej elkészítése nem bonyolult, inkább odafigyelést és jelenlétet igényel, figyelni a tejre, a habgaluskákra, és a megfelelő állag elérésére. A legfontosabb, hogy először a forró tejet kis adagokban keverjük a tojáshoz és ne fordítva, mert különben az egész összeugrik, és édes rántottát kapunk. Ami szerintem még fontos, hogy minél magasabb zsírtartalmú tejet használjunk, én 3,6-ost vettem, érezni a különbséget.
Ha már karácsony, ilyenkor érdemes ünnepibb köntösbe öltöztetni ezt az édességetis, én egy kis olvasztott karamellt és pirított mandulát tettem a habgaluskákra. Nem jár sokkal több munkával, de nagyon szép, mutatós és nem utolsósorban különleges madártejünk lesz.
Karácsonyi madártej
![madártej recept](https://kep.index.hu/1/0/3067/30675/306757/30675707_1d6698f9709016512abbfa82890aa67a_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 7 darab tojás
- 1.2 liter tej (teljes)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 150 gramm cukor
- 1 marék szeletelt, blansírozott mandula
- 2 darab vajkaramella
- 10 gramm vaj
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéhez keverjünk egy csipet sót, kezdjük el felverni, majd adjunk hozzá egy zacskó vaníliás cukrot és a kimért cukormennyiségből egy evőkanállal, így verjük kemény habbá.
A tejet lassú tűzön forraljuk fel, keverjünk hozzá egy evőkanál cukrot, valamint a vaníliaaromát. Ha nem akarjuk, hogy a tej leégjen, egy ujjnyi vizet öntsünk a lábasba, és úgy öntsük bele a tejet. Ha a tej forr, vegyük lejjebb a gázt, a felvert fehérjéből szaggassunk bele habgaluskákat, főzzük őket lefedve pár percig, majd szedjük ki őket egy tálba. Zárjuk el a gázt.
A tojássárgáját keverjük össze a maradék cukorral és verjük habosra. Keverjünk egy kevés tejet a sárgájához, majd folytassuk a műveletet egészen addig, amíg a keverék kicsit felhígul. Öntsük a cukros tojást folyamatosan kevergetve a tejhez, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a mandulákat.
A madártejet kanalazzuk tálkákba, tegyünk rá a habgaluskákból.
A karamellkrémhez ajánlok egy szuper receptet, de ha kisebb mennyiséget szeretnénk, akkor készíthetjük sima vajkaramellával és egy kis vajjal is. Tegyük a vajkaramellákat és a vajat egy edénybe, öntsünk hozzá egy pici vizet, kis lángon olvasszuk fel. Még forrón csorgassunk belőle ízlés szerint a habgaluskákra, majd szórjunk rá egy keveset a pirított mandulából.
Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, és hidegen fogyasszuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!