Raffaello golyó roppanós mandulával: mennyei édesség házilag
Az elegáns édesség otthon is egyszerűen elkészíthető, és az ikonikus ostyaréteg kivételével mindenben hasonlít az eredetire.
A mézeskalács a karácsonyi időszak egyik ikonikus és már-már kötelező süteménye: ha a gyerekekkel együtt sütöd, közös programként is megállja a helyét. A sütés és díszítés viszont egészen hosszadalmas lehet, és ha nem fér bele az idődbe, akkor készítsd el percek alatt energiagolyó formájában.
Az így készült nasi gyors, laktóz- és gluténmentes, és vegán is lehet, ha a mézet juharszirupra vagy más folyékony édesítőre cseréled. A golyók alapja a mandulavaj, amit érdemes otthon elkészítened: egyrészt, mert nagyon egyszerű, másrészt pedig borsos ára miatt úgy jobban megéri. Ahhoz azonban, hogy az elkészült golyók a képeken látható világos árnyalatúak legyenek, blansírozott mandulát használj.
A receptben kókuszliszt szerepel, amit kókuszreszelékkel is helyettesíthetsz, azonban a finomabb szemcsék érdekében pár másodperc alatt dolgozd át aprítógépben.
Egy kisebb tálban keverjük össze a mandulavajat és a mézet, majd tegyük félre.
Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a kókuszlisztet, a sót és az őrölt fűszereket, majd keverjük a mézes mandulavajhoz. Ha a massza túl folyékony, keverjünk hozzá még 1-2 teáskanál kókuszlisztet, ha túl száraz, akkor kevés vizet.
Osszuk 18-20 egyenlő részre, és kézzel formázzunk belőlük golyókat. Tetszés szerint hempergessük kókuszreszelékbe vagy apróra darabolt mandulába.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu