Puha karamellás-csokis keksz: omlós vajas tésztán terül el a krém
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
Ropogós
Illatos, fehérborban párolt kelkáposzta: szalonna koronázza meg
Retró kedvenc a karácsonyi habkarika: díszként is tökéletes
Szaftos, répás sütőtökragu: gyors, könnyű és finom
Tippek a cake pop készítéséhez: gasztroajándéknak is tökéletes
Illatos forralt bor sok naranccsal: a fűszerezés a lelke
Nagyon kevés munkával legyárthatod a kedvenc csokid másolatát, minden összetevőjét érezni fogod a rétegekben.
Ha ezeket a kekszeket csak magában megsütöd, már tökéletes nassolnivalót kapsz kávé vagy tea mellé. A vajas kekszek közül talán az egyik leghíresebb a skót short bread, amely a kukoricaliszttől lesz még omlósabb.
Kekszből jó, ha mindig tartasz otthon, jól jön a délutáni kávéhoz vagy teához, de akkor is, ha reggel nincs időd, és nem szeretnél éhesen elindulni otthonról. A kekszek tésztájába gyúrhatsz csokit, gyümölcsöt, de a tetejüket is megkenheted, mint ennél a csokis zabkeksznél tettük.
A karamella és a csoki is tökéletes páros, és ha még piskóta is van közte, akkor az maga a mennyország. Legalábbis a Twix készítői ezt szerették volna közvetíteni. Ha neked is az egyik kedvenced, akkor csak süss egy finom vajas kekszet, halmozd rá a két réteget, és máris kész a tökéletes csokiutánzat. Egyébként a csoki és a karamell párosa ebben a brownie-ban is tökéletesen működik.
Karamellás-csokis keksz
Hozzávalók 25 darabhoz
- 110 gramm vaj (puha)
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab tojásfehérje
- 200 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 20 darab tejkaramella
- 1 evőkanál tej
- 100 gramm tejcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük habosra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojásfehérjét és a vaníliakivonatot, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is, és gyúrjuk össze. Borítsuk ki egy lisztezett deszkára, és nyújtsuk nagyjából 1 centiméter vastagra a tésztát. Sütikiszúróval készítsünk köröket, majd fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire, ne túl közel egymáshoz, mert kicsit nőni fognak. Süssük 6-8 percig a korongokat, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Amíg a sütik hűlnek, a tejkaramellákat és a tejet olvasszuk össze mikróban. Keverjük össze. Egy kiskanállal halmozzunk mindegyik kekszre belőle, majd kicsit kenjük el. Ha kész, tegyük hűtőbe 10-15 percre. A csokit is olvasszuk fel, és amikor kivettük a kekszeket, a karamellás rétegre halmozzunk belőle. Mielőtt kínálnánk, hagyjuk, hogy megdermedjen.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors