Karamellszirupba forgatott újkrumpli - Ennél jobb már nem lehet a tavasz zöldsége

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az újkrumpli annyira finom, hogy ilyenkor tavasszal különlegességnek számít, olyan extra, mint az eper vagy a spárga. Mivel ennyire szeretjük, külön elbánásban is részesül, olyannyira, hogy, nem elírás, nem ámítás: karamellába fogjuk forgatni.

Az édes és a sós jó együtt, ez nem új dolog, de hogy cukrot karamellizáljunk, majd abban süssük meg az újkrumplit, ez azért valamelyest bizarrnak hangzik elsőre - mégsem az.

A végeredmény egy olyan köret, ami lepipál minden húsételt, magával ragadja a showt, nem ereszti semmi áron. A karamell csak egy nagyon vékony rétegben vonja be a krumplikat, így inkább kiemeli természetes édességüket, de nem vonja el róluk a figyelmet.

Minél apróbb szemű krumplikat választunk ehhez a körethez, annál jobb lesz a végeredmény. Bár ezt nem minden piaci árus engedi, de én csak annál veszek ilyenkor újkrumplit, akinél lehet válogatni. Ha mégsem sikerül egyformán kis darabokat szerezni, érdemes a nagyobbakat félbevágni, hogy egyszerre puhuljanak meg a többiekkel.

Karamellás újkrumpli

karamellas-ujkrumpli

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm újkrumpli
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál cukor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit megmossuk és ledörzsöljük, majd sós, lobogó vízben addig főzzük, míg éppen megpuhul, de még van egy kis tartása. Azonnal leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és az olajat, hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk felolvadni. Amikor elkezd karamellizálódni és szép aranyszínűvé válni, akkor adjuk hozzá a krumplit. Együtt rázogatva pirítjuk, míg egyenletes rétegben be nem vonja a karamell a krumplit.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük