Balzsamecettel karamellizált sült hagyma: fenséges köret húsok mellé

karamellizálthagyma2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőben teljesen átalakulnak a zöldségek, a hagyma elveszti az erejét, inkább édeskés lesz, főként, ha ezzel a mázzal készíted.

Ha szereted a hagymát, mindenképp próbáld ki ezt az édesre és krémesre sült, karamellizált változatot. Az ínycsiklandó köret a sütőben készül, és bár kicsit időigényes, míg a hagyma megpuhul, nem lesz vele sok munkád.

A vaj, balzsamecet, cukor hármasa besűrűsödik, karamellizálódik a sütőben, szépen bevonja majd a fél hagymákat. Fontos, hogy kezdetben fólia alatt puhítsd a zöldséget, utána pedig már anélkül pirítsd. Így tudod elérni azt, hogy kívülről aranybarna, belül pedig nagyon krémes legyen. 

A kész hagymát aztán kínálhatod köretként, de kenyérre is kanalazhatod.

Karamellizált sült hagyma

karamellizálthagyma

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 30 g vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 80 ml balzsamecet
  • 2 ek alaplé/víz
  • 1 ek cukor
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 tk kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A vajat olvasszuk meg, öntsük egy sütőtálba/mélyebb tepsibe. Keverjük össze az olívaolajjal, ecettel, alaplével/vízzel, cukorral, 1 csipet sóval és borssal, illetve a kakukkfűvel.

A hagymákat pucoljuk meg, de a végeiket ne vágjuk le. Vágjuk őket félbe. Tegyük őket a vajas-olajos alapba a vágott felükkel felfele, fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 30 percre.

Vegyük le a fóliát, fordítsuk meg a hagymákat, a vágott felük nézzen lefele. Tegyük őket vissza fólia nélkül 20-25 percre. Amikor a hagyma puha, és a balzsamecetes alap karamellizálódott, készen van. 

A vágot felükkel felfelé kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük