Pirított tofu karamellizált zöldségekkel: húsmentesen is laktató fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak a vegetáriánusok fogják szeretni ezt a receptet, a zöldségek és a tofu tökéletes harmóniát alkotnak együtt.
A tofut, vagyis a szójatúrót a szójababból kinyert szójatej megalvasztásával és az így visszamaradt túró összepréselésével állítják elő. Kínai eredetű étel, az ottani konyhában előszeretettel használják, de a japán, koreai és a délkelet-ázsiai konyhában is kedvelt alapanyag. Előnye, hogy nagyon magas a fehérjetartalma, így a vegetáriánusok körében közkedvelt, mint húspótló. A tofu szagtalan és íztelen, viszont jól átveszi a fűszerek, szószok, mártások ízét.
Nagyon jól illenek hozzá a különböző zöldségek, érdemes ezeket sok fűszerrel pirítani, vagy akár karamellizálni, például mézzel. Ha csak zöldséget sütsz, érdemes ezt a kakukkfüves-mézes pácot használni hozzá, de akár még gyümölcsöket is tehetsz mellé, hogy fokozd az ízhatást.
Ahhoz, hogy minden zöldség megfelelően átsüljön és mindre jusson a szószból, hagyj elég helyet köztük. Nem csak helyet, időt is hagyj a zöldségeknek, hogy át tudják venni a szósz ízét és aromáját. Az alábbi zöldségeket érdemes kombinálni a tofuval, hogy tényleg teljes értékű fogást kapj. Választhatod a rizses változatot is, ebben a receptben brokkolival sült együtt a tofu.
Karamellizált tofu zöldségekkel
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 csomag tofu
- 2 darab zöldhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál szójaszósz (sötét)
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 1 evőkanál mustár
- 0.5 kávéskanál paprikapehely
- 100 gramm szójacsíra
Elkészítés:
A tofut tegyük két réteg papírtörlő közé, majd tegyünk rá egy nehezebb tárgyat, hogy a nedvességet kipréselje belőle.
A zöldhagymát karikázzuk fel, a sárgarépát szeleteljük fel, a fokhagymát nyomjuk össze. Ha a tofuból kipréselődött a nedvesség, kockázzuk fel.
Keverjük össze egy tálban a balzsamecetet, a szójaszószt, a juharszirupot (vagy a mézet), a mustárt és a paprikapelyhet.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük rá a hagymát, majd a tofut, sózzuk, borsozzuk, végül adjuk hozzá a fokhagymát és a répát is. A balzsamecetes szószt kanalazzuk rá a megpirult tofura, forgassuk vele össze. Ha a tofu megpirult, vegyük le a tűzről. A legvégén forgassuk bele a szójacsírát is.
Fotó: Getty Images