Ilyen, amikor a karfiolból steak lesz - Még a húsevők is imádják ezt a trükköt

karfiol steak cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karfiol elképesztően menő, nem véletlenül: mióta tudjuk, hogy sütni kell, nem péppé főzni, egész másképp nézünk rá.

Szinte minden zöldséget szeretünk sütve, de a karfiol kiemelkedik közülük, valóban olyasmit tud, amit más zöldségek nem. Annyira komoly, mély íze lesz, mint semelyik másik zöldségnek, és úgy tud a sütőben megpuhulni, hogy mégsem válik péppé.

Sütöttük már rózsáira szedve, sütöttük egészben, és mindenhogy nagyon szeretjük, de most megint egy új technológiával készítve próbáltuk ki. Csakúgy, mint a húsok, a zöldségek is elképesztő mértékben tudnak alakot váltani aszerint, milyen technikával, milyen formára vágva, mekkora darabban sütjük őket. 

A technológia

Itt szeletekre vágtuk, és magas hőfokon sütöttük egészen addig, míg foltos nem lett. Belül így is szaftos marad, kívül viszont karamellizálódik és elképesztően jó íze lesz.

Rengeteg különböző ízesítéssel tud nagyon jól működni a tahini szószoktól kezdve a sajtmártásokon át egészen a különböző pesztókig. De annyira intenzív magában is, hogy kiegészítők nélkül is megállja a helyét egy salátával vagy bármi mással, amit hús mellé ennénk.

Karfiolsteak

karfiol steak kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab karfiol
  • só, bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt előbb félbevágjuk, majd az így kapott darabokat is kettévágjuk, azaz a karfiolt negyedeljük. Ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk. A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A karfiolszeleteket bekenjük olajjal, alaposan sózzuk, borsozzuk.

Fél órán keresztül sütjük, majd óvatosan megfordítjuk a szeleteket, és további fél órát sütjük tovább.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük