
Fűszeres karfiol tikka masala: felmelegít a hideg estéken

A karfiol sütőben sül, mielőtt a szószba kerül, így kap egy kis pluszízt, a pirult zöldséggel még finomabb lesz az étel.
Nincs benne hús, mégis nagyon laktató ez a karfiol tikka masala, pitával vagy naankenyérrel kínálva egyszerűen tökéletes ebéd. A fűszereknek köszönhetően átmelegít ez a tartalmas fogás, és valódi ízbomba is lesz egyben.
A karfiol amúgy sem unalmas zöldség, de hogy tényleg izgalmas legyen, fűszeres joghurtban pácoltuk, majd sütőben sütöttük, mielőtt a szószba került. A marinádból magába szívja az ízeket, sokkal finomabb lesz, a sütőben pedig picit megpirul, ami szintén nagyon jól áll neki.
A picit édeskés kókusztej nagyon jól passzol az intenzív, fűszeres, picit csípős alaphoz, de ha szeretnéd, sima tejszínre is lecserélheted.
Karfiol tikka masala

Hozzávalók 4 személyre
Karfiol:
- 1 fej karfiol (500 g)
- 200 g natúr joghurt (görög)
- 1 ek citromlé
- 1 ek garam masala
- ízlés szerint bors
- 0.25 tk gyömbér
Szósz:
- 250 ml natúr paradicsomszósz
- 250 g kókusztej (konzerv)
- 5 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 ek garam masala
- 0.5 tk kurkuma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint chilipehely
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira.
Keverjük össze egy tálban a joghurtot, a citromlevet és a fűszereket. Forgassuk a marinádba a karfiolrózsákat, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, de inkább egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, terítsük szét rajta a bepácolt, lecsöpögtetett karfiolrózsákat. Toljuk a sütőbe 20 percre, míg megpuhulnak, picit megpirulnak.
Közben a szósz hozzávalóit keverjük össze, forgassuk bele a megmaradt pácot is. Melegítsük össze a tűzhelyen a szószt, ha forr, vegyük kicsire a lángot, kb. 10-15 percig főzzük, míg sűrűsödik. Forgassuk bele a kész karfiolt, majd rögtön tálaljuk.
Rizzsel, pitával, naankenyérrel is mennyei lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!