Brokkolis, karfiolos rakottas tejszínes szószban sütve: pirult sajt borítja

brokkolis-karfiolos-rakottas-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A roppanós zöldségek a fűszeres szósztól és a nyúlós sajtrétegtől még finomabbak lesznek. Az egyszerű brokkolis, karfiolos fogás köretnek és főfogásnak is kiváló.

A két szuperegészséges zöldségből, a brokkoliból és karfiolból külön-külön is készülhetnek különféle ízletes rakottasok, ám együtt talán még finomabbak. A klasszikus változatban általában rizzsel és darált hússal keverik, de csirkével, tésztával, krumplival is kedvelt fogás. Ezúttal viszont a zöldségek lágy, selymes tejszínes szószban sülnek, úgyhogy ha kicsit könnyedebb fogásra vágysz, akkor is tökéletes. Parmezánnal a tetején pedig különösen finom a rakottas. 

A praktikus étel nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen összeállítható. A két fő összetevőt ráadásul télen is könnyen beszerezheted.

Érdemes bevetni a régi praktikát, ha a brokkoli és a karfiol főzővizéhez szódabikarbónát teszel, kevésbé puffaszt.

Brokkolis, karfiolos rakottas

brokkolis-karfiolos-rakott

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 1 fej brokkoli
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • bors
  • 15 dkg sajt
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit és a karfiolt is szedjük rózsákra, majd alaposan mossuk meg. Rakjuk a zöldségeket forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és főzzük hét-tíz percig, majd csepegtessük le. Nem kell teljesen puhára főzni, mert még a sütőben is puhulnak.

Egy tűzálló tálat kenjünk ki zsiradékkal, és rendezzük el benne a zöldségeket.

A tejszínt keverjük össze a tejföllel, az átpréselt fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval, majd öntsük le vele a brokkolit és a karfiolt. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük forró sütőbe.

Süssük 180 fokon körülbelül 30 percig. Amikor a sajt szép piros, kivehetjük a sütőből. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük