
Tápláló nyári karfiolkrémleves: mogyoróvaj teszi tartalmassá

Sűrű, selymes, intenzíven zöldséges, mégis enyhén édes: ilyen a legjobb nyári karfiolkrémleves.
Egy tartalmas zöldséglevesnél kevés jobb fogást tudok elképzelni a nyári időszakra. Ebben a változatban a sok karfiol, hagyma, zeller, krumpli és répa igazi ízkavalkádot hoznak létre, amelyet megkoronáz a házi készítésű mogyoróvaj. A krémes magvaj hozzáadásával pedig nemcsak pluszízt adhatsz az ételhez, hanem hasznos fehérjéket is, hiszen a földimogyoró hüvelyesként rengeteget tartalmaz belőle.
Ha pedig kíváncsi vagy, hogy milyen más növények bővelkednek a létfontosságú tápanyagban, akkor itt olvashatsz a témáról részletesebben.
-
2023-09-23 08:36:01
-
2023-09-12 10:16:01
-
2023-08-19 09:28:01
Karfiolkrémleves mogyoróvajjal

Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 db közepes krumpli felkockázva
- 1 db kis zellergumó felkockázva
- 2 szál sárgarépa felkarikázva
- 1 fej karfiol rózsáira szedve
- 700 ml zöldségalaplé vagy víz
- 0.5 tk só
- 2 ek mogyoróvaj
- 2 ek szójaszósz
- 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, majd pirítsuk benne üvegesre a hagymát.
Adjuk hozzá a krumplit, a zellert, a répát, a karfiolt, a zöldségalaplét és a sót, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 20 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.
Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a szójaszószt és a borsot, és egy kézi botmixerrel dolgozzuk krémesre a levest.
Igény szerint sózzuk, majd pirítóssal vagy ezzel az isteni, fokhagymás házi krutonnal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!