Tápláló nyári karfiolkrémleves: mogyoróvaj teszi tartalmassá

Karfiolkremleves-mogyorovajjal-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sűrű, selymes, intenzíven zöldséges, mégis enyhén édes: ilyen a legjobb nyári karfiolkrémleves.

Egy tartalmas zöldséglevesnél kevés jobb fogást tudok elképzelni a nyári időszakra. Ebben a változatban a sok karfiol, hagyma, zeller, krumpli és répa igazi ízkavalkádot hoznak létre, amelyet megkoronáz a házi készítésű mogyoróvaj. A krémes magvaj hozzáadásával pedig nemcsak pluszízt adhatsz az ételhez, hanem hasznos fehérjéket is, hiszen a földimogyoró hüvelyesként rengeteget tartalmaz belőle.

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy milyen más növények bővelkednek a létfontosságú tápanyagban, akkor itt olvashatsz a témáról részletesebben.

Karfiolkrémleves mogyoróvajjal

Karfiolkremleves-mogyorovajjal

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 db közepes krumpli felkockázva
  • 1 db kis zellergumó felkockázva
  • 2 szál sárgarépa felkarikázva
  • 1 fej karfiol rózsáira szedve
  • 700 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 0.5 tk
  • 2 ek mogyoróvaj
  • 2 ek szójaszósz
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, majd pirítsuk benne üvegesre a hagymát.

Adjuk hozzá a krumplit, a zellert, a répát, a karfiolt, a zöldségalaplét és a sót, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 20 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.

Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a szójaszószt és a borsot, és egy kézi botmixerrel dolgozzuk krémesre a levest.

Igény szerint sózzuk, majd pirítóssal vagy ezzel az isteni, fokhagymás házi krutonnal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük