Illatos, kiadós curry karfiolból: sült hús vagy lepénykenyér mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egytálas melegen fogyasztva a legfinomabb, a tálalásnál friss, finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva kínáld.
A curryk főleg a vegetáriánusok körében népszerűek, lepénykenyérrel kínáva tökéletesek. Ha azonban húsevő vagy, sülttel fogyaszd, nem fogod megbánni.
A karfiolos curry két dologtól különleges: egyrészről a sok fűszertől, másrészről a krumplitól, úgy sokkal laktatóbb és finomabb lesz. A fő fűszerek közül a garam masalát magad is előállíthatod: ehhez használj fahéjat, koriandert, római köményt, fekete borsot, gyömbért, kardamomot, szegfűszeget és babérlevelet. Édes és pikáns aroma találkozik ebben az ételben, ha kicsit krémesebbre szeretnéd, 200 gramm tejszínnel vagy tejföllel dúsítsd a főzés utolsó perceiben.
Karfiolos, krumplis curry
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej karfiol
- 2 darab krumpli
- 4 evőkanál olaj
- 1 darab babérlevél
- 1 teáskanál chilipor
- 1 teáskanál garam masala
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 gramm paradicsompüré
- 2 deciliter víz
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor koriander vagy petrezselyem
Elkészítés:
A megtisztított krumplit daraboljuk közepes méretű kockákra, a karfiolt szedjük rózsáira, majd bő vízben főzzük puhára a zöldségeket.
Az olajat forrósítsuk fel, utána dobjuk bele a babérlevelet, chiliport és a garam masalát, keverjük egybe. Utána adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, 3-4 perc után a fokhagymát és a paradicsompürét, 2-3 perc után öntsük fel vízzel és forraljuk fel.
Forrás után vegyük lejjebb a lángot és a főtt zöldségeket keverjük a lébe. Főzzük addig, míg a szaft besűrűsödik, közben kóstoljunk, sóval és borssal még lehet fűszerezni.
Tálalásnál friss, finomra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel szórjuk meg, a tetejére kanalazzunk tejfölt vagy joghurtot.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors