Mi mindent jelenthet a curry? Mutatjuk a legmenőbb kombinációkat

curry4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Curry nagyon sokféleképpen készülhet: ha fűszerkeveréket értünk a név alatt, miből álljon össze és érdemes-e házilag keverni?

Amikor leírják, hogy currys, valójában sokféle dolgot érthetnek a kifejezés alatt, mégis itthon egy por formájú fűszerkeverékre gondolunk legtöbbször.

Az indiai

A curry lehet egy szaftos étel, amelyben sokféle fűszer van, ezen belül is lehet thai vagy indiai. Curry készülhet zöldségből, paradicsomos szósszal vagy húsból, a lényeg, hogy szaftja legyen és sok-sok fűszertől illatozzon. Csináltunk már karfiolosat, krumplisat, vöröslencséset, ezeket mind a fűszeresség köti össze.

curry3

A curry kifejezés csak Indián kívül használatos, az angolok nevezték így el ezeket az ételeket, itthon pedig magát a fűszerkeveréket hívjuk így. A curry elnevezést kettő, egymástól független indiai kifejezésből vonták össze a britek, egy szaftos, szószos ételfajta nevéből és egy fűszernövény elnevezéséből.

A thai

A thai curryk viszont egészen más ételek, ezeknek sokkal hosszabb, hígabb leve van, illetve egy speciális pasztával, fűszeres krémmel készülnek. A két alapkategória a vörös és a zöld, attól függően, milyen színű chilipaprika adta az ételhez használt alapot. Az indiai és thai curryk a legismertebbek, de egész Ázsiában szinte minden országnak van hasonló szószos, fűszeres étele Malajziától kezdve a Fülöp-szigeteken át egészen Japánig. 

kokusztejes-csirkes-curry cikkhez

Az indiai fűszerkeverékek

Azok a fűszerkeverékek, amelyeket Indiában használnak, nem viselik az általunk alkalmazott nevet, gyakrabban hívják masalának ezeket a mixeket. Rengetegféle összetételben készülhetnek aszerint, India mely részén jársz éppen, vagy milyen étel fog készülni belőle. 

Otthon készítve

A legfontosabb, hogy akkor lesz igazán illatos és finom egy fűszerkeverék, ha frissen őrlik hozzá az alapanyagokat. A sárga por, amit itthon currynek hívnak, a fenti gondolatmeneten végighaladva, nem meglepő módon brit intézmény, az indiai fűszerkeverékek sokkal összetettebbek ennél. Ezzel együtt csodálatos dolog házilag összerakni, nagyon megéri.

vöröslencse dahl kicsi

A kurkumagyökér itthon is elég gyakran kapható, római köményt, édesköménymagot, koriandermagot, mustármagot, chilit pedig egyszerű beszerezni. A folyamat a következő: összeválogatod az adott ételhez szükséges fűszereket. Egy serpenyőt szárazon felhevítesz és beleteszed a fűszereket. Addig melegíted őket, míg illatozni nem kezdenek, majd mozsárban porrá zúzod őket. Ezzel a módszerrel nem csak az ízek lesznek sokkal intenzívebbek, de kevesebb is elég lesz belőlük. 

Képek: Getty Images,  Ács Bori

Ezt is szeretjük