![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi mindent jelenthet a curry? Mutatjuk a legmenőbb kombinációkat
![curry4](https://kep.index.hu/1/0/3776/37760/377605/37760515_2881703_6c022eb7bab07f7389d16056e7815db1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Curry nagyon sokféleképpen készülhet: ha fűszerkeveréket értünk a név alatt, miből álljon össze és érdemes-e házilag keverni?
Amikor leírják, hogy currys, valójában sokféle dolgot érthetnek a kifejezés alatt, mégis itthon egy por formájú fűszerkeverékre gondolunk legtöbbször.
Az indiai
A curry lehet egy szaftos étel, amelyben sokféle fűszer van, ezen belül is lehet thai vagy indiai. Curry készülhet zöldségből, paradicsomos szósszal vagy húsból, a lényeg, hogy szaftja legyen és sok-sok fűszertől illatozzon. Csináltunk már karfiolosat, krumplisat, vöröslencséset, ezeket mind a fűszeresség köti össze.
![curry3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3776/37760/377605/37760531_df04ffe11da993c08aa0fea29d34fd74_wm.jpg)
A curry kifejezés csak Indián kívül használatos, az angolok nevezték így el ezeket az ételeket, itthon pedig magát a fűszerkeveréket hívjuk így. A curry elnevezést kettő, egymástól független indiai kifejezésből vonták össze a britek, egy szaftos, szószos ételfajta nevéből és egy fűszernövény elnevezéséből.
A thai
A thai curryk viszont egészen más ételek, ezeknek sokkal hosszabb, hígabb leve van, illetve egy speciális pasztával, fűszeres krémmel készülnek. A két alapkategória a vörös és a zöld, attól függően, milyen színű chilipaprika adta az ételhez használt alapot. Az indiai és thai curryk a legismertebbek, de egész Ázsiában szinte minden országnak van hasonló szószos, fűszeres étele Malajziától kezdve a Fülöp-szigeteken át egészen Japánig.
Az indiai fűszerkeverékek
Azok a fűszerkeverékek, amelyeket Indiában használnak, nem viselik az általunk alkalmazott nevet, gyakrabban hívják masalának ezeket a mixeket. Rengetegféle összetételben készülhetnek aszerint, India mely részén jársz éppen, vagy milyen étel fog készülni belőle.
Otthon készítve
A legfontosabb, hogy akkor lesz igazán illatos és finom egy fűszerkeverék, ha frissen őrlik hozzá az alapanyagokat. A sárga por, amit itthon currynek hívnak, a fenti gondolatmeneten végighaladva, nem meglepő módon brit intézmény, az indiai fűszerkeverékek sokkal összetettebbek ennél. Ezzel együtt csodálatos dolog házilag összerakni, nagyon megéri.
A kurkumagyökér itthon is elég gyakran kapható, római köményt, édesköménymagot, koriandermagot, mustármagot, chilit pedig egyszerű beszerezni. A folyamat a következő: összeválogatod az adott ételhez szükséges fűszereket. Egy serpenyőt szárazon felhevítesz és beleteszed a fűszereket. Addig melegíted őket, míg illatozni nem kezdenek, majd mozsárban porrá zúzod őket. Ezzel a módszerrel nem csak az ízek lesznek sokkal intenzívebbek, de kevesebb is elég lesz belőlük.
Képek: Getty Images, Ács Bori