Selymes, vajas karfiolpüré - Diétás megoldás pürérajongóknak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom a krumplipürét, az egyik kedvenc köretem. Sajnos elég sokszor eszem, pedig nem éppen diétás, és ez meg is látszik a kilókon. De mit tehet egy pürérajongó, ha nem tud lemondani a kedvenc köretéről?

Szerencsére nem vetem meg a karfiolt sem, sőt, kifejezetten sokat készítem különböző formákban. Amikor rátaláltam erre a selymes karfiolpüré receptre, tudtam, hogy ez lesz a megoldás. 

Kétféleképpen

A karfiolpürét kétféleképpen készíthetjük, főhet a zöldség tejszínben, alaplében vagy a kettő keverékében. Ha tejszínt használunk, akkor selymes, krémes, tejes pürét kapunk végeredményül, ha alaplevet, akkor gazdag, intenzív ízeket. A legjobb talán a kettő keveréke. Tejszínből ne főzőtejszínt használjunk, nem sűríteni szeretnénk, mivel benne főzzük a karfiolt, folyékony állagra van szükségünk. 

Vegán püré

Három alapanyag lecserélésével elkészíthetjük vegán változatban is a pürét. A csirkealaplé helyett használjunk zöldséges verziót, a tejszínből növényi változatot, a vaj helyett olajat. 

Karfiolpüré

karfiolpüré2

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej karfiol (kb. 1 kg-s)
  • 500 milliliter tejszín/csirkealaplé
  • opcionális kakukkfű
  • 1 csipet só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük meg a vajat egy lábasban. Dobjuk rá az apróra vágott hagymát, dinszteljük puhára. Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá az összeaprított fokhagymát is. Egy perc alatt melegítsük össze.

Adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, a tejszínt vagy alaplevet és a kakukkfüvet. Fedjük le, alacsony hőfokon főzzük, amíg a karfiol puha nem lesz.

Vegyük le a fedőt, alacsony lángon főzzük további 20 percig, folyamatosan kevergetve, amíg a folyadék a háromnegyedére nem csökken. Vegyük ki belőle a kakukkfüvet.

Ha úgy látjuk, hogy sűrűbbet szeretnénk, főzzük tovább, hogy még több lé párologjon el, ha túl sűrűnek érezzük, akkor hígítsuk alaplével.

Öntsük át az egészet egy turmixgépbe, alaposan pürésítsük le. Sózzuk, borsozzuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük