Így készül a tökéletes panna cotta: kávé bolondítja meg a tejszínes alapot

kávéspannacotta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus olasz desszert pár hozzávalóból, 10 perc munkával készül, és nem csak hétköznapokon, az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Nem nehéz jó panna cottát készíteni, csak oda kell figyelni pár dologra: az egyik lényeges pontja, hogy teljes, zsíros tejet és tejszínt használjunk. A zsírszegény tejtermékek sajnos néha különválnak egymástól, nem alkotnak szép egységes krémet. 

A zselatin

A másik kritikus pont a zselatin. Ezt a hozzávalót nem lehet kihagyni a desszertből, viszont óvatosan és figyelmesen kell vele dolgozni. Ebben a receptben porzselatint használunk, amelyet a hideg folyadék tetejére kell szórni, majd kb. 5 percig így hagyni, hogy a zselatin megszívja magát, megduzzadjon. Ha ezzel megvagyunk, nagyon óvatosan kell összemelegíteni a tejjel, nem szabad forrnia, viszont melegnek kell lennie annyira, hogy tökéletesen elolvadjon benne. 3-4 percnél tovább akkor se hagyjuk a tűzön, ha alacsony lángon, folyamatosan kevergetve melegítjük. 

Ha ugyanis a tej felforr, a zselatin elveszíti zselésítő képességét, anélkül pedig nem fog összeállni a panna cotta. Ha úgy látjuk, hogy a zselatin nem olvadt fel maradéktalanul a tejben, de nem merjük továbbmelegíteni, akkor egy apró lyukú szitán szűrjük át.

Kávés panna cotta

kávéspannacotta

Hozzávalók 6 pohárhoz

  • 1 és háromnegyed bögre zsíros tej
  • 4 teáskanál porzselatin
  • 0.75 bögre cukor
  • 1 és háromnegyed bögre zsíros tejszín
  • 1 csipet
  • 0.5 bögre erősre főzött kávé
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.

Öntsük a tejet egy kis lábasba, szórjuk a tetejére a zselatint. Hagyjuk így 5 percig, hogy a zselatin megduzzadjon, majd alacsony lángon melegítsük fel a tejjel, hogy a zselatin feloldódjon benne. Vigyázzunk, nehogy felforrjon, csak 1-2 percig melegítsük.

Keverjük bele a cukrot, hogy az is elolvadjon a meleg tejben. Vegyük le a lángról a tejet, keverjük bele a tejszínt és a sót, míg szép homogén nem lesz a krém.

Keverjük a krémbe az erősre főzött kávét is. A kávés krémet osszuk szét 6 pohárban vagy tálkában, majd tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy akár egy egész éjszakára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük