Lángossütésre fel! Így készítve biztosan tökéletes lesz
Lángost otthon is süthetsz, nem kell tőle félni, egyáltalán nem nehéz, csupán néhány dologra kell nagyobb figyelmet fordítani, a végeredménnyel pedig mindenki elégedett lesz.
A klasszikus lángos mellett egyre népszerűbbek a töltött fajták. Van, amelyikbe lecsó, virsli vagy épp bolognai ragu kerül, de dinsztelt káposztával is érdemes kipróbálni.
A töltött lángoshoz hasonlót az olaszok is készítenek, ez a panzerotti, mely bő olajban és sütőbe tolva is kivitelezhető. A magyaros verzió viszont csak bő olajban sülhet készre: a lángos tésztájába kefir kerül, melytől tökéletes textúrát kap. Ebben a tésztában az a legjobb, hogy hűtőben gond nélkül lehet tárolni, akár egy hétig is, így amikor lángost ennél, csak ki kell venni a tésztát, majd jöhet a formázás és a sütés. Hisz a lángos frissen az igazi.
Ez a szabály a töltött verzióra is érvényes. A töltelékből ne sajnáld a sót és a borsot, ha szeretnéd, köménnyel is feldobhatod. A dinsztelt káposzta nem csak tölteléknek tökéletes, a kisült tészta tetejét is beboríthatod vele.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Lefedve, meleg helyen futtassuk fel (10-15 perc).
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, majd adjuk hozzá az olajat, kefirt és a felfutott élesztőt, kézzel vagy géppel dagasszuk ki.
A tésztát helyezzük olajjal kikent edénybe, 2-3 óráig pihentessük. (Akár hűtőben is történhet a pihentetés.)
Míg a tészta pihen, a káposztát reszeljük vagy vágjuk vékonyra. Kevés olajon pirítsuk le, közben sóval és borssal ízesítsük.
Pihentetés után a tésztából olajos kézzel tépjünk tetszés szerinti darabokat. A tésztadarabokat óvatosan húzzuk ki kör alakúra. A tészta egyik oldalára helyezzünk a pirult káposztából, majd hajtsuk rá a tésztát.
A tésztacsomagokat forró, bő olajban süssük aranybarnára, oldalanként 3-5 perc alatt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu