Laktató, fűszeres édesburgonya-fasírt: tejföl is kerül a masszába
A batáta édeskés ízétől lesz különleges ez a zöldségfasírt, olaszos fűszerekkel és zöldhagymával keverve tényleg mennyei lesz.
A kelt tésztától nem kell félni, nem mumus, ha rákapsz a készítésére, utána abba sem bírod hagyni. A foszlós tészta változatosan használható fel, édes és sós töltelék is jól áll neki. Ha az édes a gyengéd, akkor alkoss a konyhádban kakaós csigát, túrós táskát vagy más régi kedvencet, ha pedig a sós, akkor légy merész, hússal töltve is kipróbálhatod.
Gyakran készítek fasírtot, nekem kényelmi étel, mert a masszát akár előző nap bekeverhetem, majd lefedve mehet a hűtőbe, másnap csak sütni kell. A finomság sütése történhet bő olajban vagy sütőbe tolva. A sütőben készült változatoknál szeretem szabadjára engedni a fantáziámat, így a múltkor kelt tésztába csomagoltam.
A gusztusos harapnivaló remek vendégváró, ott a helye baráti beszélgetések kísérőjeként. Kínálj mellé mártogatóst vagy salátát, de mindenféle plusz nélkül is jólesik. A kelt tésztás fasírt a csomagolást is jól bírja, így az uzsisdobozba is bátran belerejtheted. A hús ízesítését érdemes saját szájíz szerint alakítani, elfér benne a friss zöldfűszer, vagy pikánsabb, mediterrán hangulatot is adhatsz a daráltnak. Én sertéshúsból készítettem, de csirke-, pulyka- vagy marhahúsból is kipróbálhatod a receptet.
Tészta:
Először a tésztát készítsük el. A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt, takarjuk le, és hagyjuk állni 8-12 percet. Ezután adjuk hozzá a lisztet, sót, olajat, és dagasszunk belőle tésztát. (Ha a munka közben szükséges, lisztet vagy langyos tejet adjunk még a tésztához.) A begyúrt tésztát takarjuk le, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Fasírt:
Miközben a tészta kel, foglalkozzunk a fasírttal. Az alapanyagokat tegyük keverőtálba, és jól dolgozzuk össze. Ezután a masszából formázzunk tetszés szerinti kis rudakat. Vegyünk elő egy tepsit, tegyünk rá sütőpapírt, és kenjük ki olajjal, majd ültessük rá a fasírtrudakat, toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, majd vágjunk belőle csíkokat.
Miután a fasírt kihűlt, tekerjük körbe a levágott tésztacsíkokkal. A kis csomagokat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojássárgáját és a tejfölt keverjük össze, majd kenjük le vele a kis csomagokat. A tészta tetejét szórjuk meg szezámmaggal. A fasírtokat toljuk vissza 180 fokosra melegített sütőbe, és 10-15 perc alatt (sütőtől függően néhány perccel tovább is lehet) süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu