
Maradék kenyér és sok sült zöldség egy salátában: laktató, vitamindús fogás

A sült zöldségek, amik egész ősszel és télen a kedvenceink, itt jófajta maradék kenyérrel keverednek egy szuperlaktató salátában.
Az egyik kedvenc önálló fogásként is felfogható salátám a panzanella nevű olasz kenyérsaláta. Ennek az eredeti verziója nyári zöldségekkel készül, uborkával, paradicsommal, lilahagymával, és a legfontosabb alapeleme a nagyon jó minőségű, de kissé szikkadt kenyér.
Ősszel és télen ugyanez sült zöldségekkel készül, amiknél amúgy sincs jobb dolog ilyenkor. Ezek különböző összeállításokban kerülhetnek ebbe a keretbe, használhatunk répát, édesburgonyát, céklát, akármit, amit szeretünk. A lényeg, hogy két-három zöldségnél ne legyen benne több, és a végén mindenképp locsoljuk meg az egészet egy igazán jó salátaöntettel. A panzanella lényege az a kenyér, ami magába szívja az öntet egy részét, mégsem ázik el tőle.
Panzanella saláta sült zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre
A salátához
- 300 gramm karfiol
- 300 gramm sütőtök
- 3 darab lilahagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 200 gramm szikkadt kenyér
Az öntethez
- 2 evőkanál almaecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál zsálya
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokon.
A zöldségek megadott súlya csak körülbelüli - a lényeg, hogy ugyanannyi legyen mindkét főszereplő zöldségből.
A karfiolt megmosom, rózsáira szedem, és egy sütőpapíros tepsire rendezem. A sütőtököt meghámozom, felkockázom. A tepsire szórom a karfiol mellé. Az egészet megcsepegtetem olajjal, sózom, borsozom, elkeverem. A tepsit a sütőbe tolom, és negyed óra múlva a negyedekre vágott hagymát is hozzáadom. További tíz perc után a szikkadt kenyeret is a sütőbe teszem. Ha a zöldségek puhák és a kenyér is megpirult, mindent egy tálba teszek, a kenyeret összetépkedem, zsályát morzsolok rá, majd a külön kikevert öntettel meglocsolom.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!