Krémes, ütős kávé tej nélkül: szerezz be egy kis kesudiót

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom a kávét, nem vitás. Különösen szeretem az extra, különleges verziókat, ha beülök egy kávézóba, akkor biztosan valamilyen ízesített változatot kérek. Bár otthon legtöbbször sima espressót főzök,  néha szeretek kísérletezni az új ízekkel. 

Ittam már mandulás és diós kávét is, de eszembe nem jutott volna, hogy kesudióból is elkészítsem. Pedig a kesudiónak már önmagában is krémes, lágy íze van - kávéba kerülve selymessé teszi, lágyítja az italt, így még a tejet is helyettesíti.

Az alapanyagokat össze kell turmixolni, a kesudióból finom por, őrlemény lesz, tökéletesen elvegyül a kávéval. Én kifejezetten élvezem, hogy a kávénak egy új textúrája, ízvilága lesz, és rá lehet bukkanni egy-egy kisebb darab kesudióra, de ha számotokra ez zavaró, akkor a turmixolás után szűrjétek le a kávét egy apró lyukú szitán. 

Pörkölt, sózatlan kesudiót előre csomagolt változatban bármelyik hiper- vagy szupermarketben tudtok venni, de jó pár helyen magatoknak is ki tudjátok mérni a kívánt mennyiséget. Az sem nagy baj, ha enyhén sózott a kesudió - a recept ugyanis egy kis csipet sót is ír a kávéhoz - de ebben az esetben a méz mennyiségét emeljétek meg.  

Kesudiókávé

kesudiókávérecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 bögre erősre főzött kávé
  • 0.25 bögre kesudió (pörkölt, sózatlan)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csipet tengeri só
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk minden hozzávalót egy turmix- vagy aprítógépbe. A mézet már a folyadékba tegyük, különben leragad az aljára. Körülbelül 1 perc alatt turmixoljuk össze az alapanyagokat, kezdjük alacsony fokozaton, majd a legmagasabbon, hogy krémes, homogén legyen.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors 

Ezt is szeretjük