Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A héjában sült sajtos krumpli az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb étel, amit percek alatt összedobhatsz hétköznapi vacsorának vagy köretnek.
Főleg ősszel és télen éli szezonját a sütőtökhöz hasonló állagú és ízű édesburgonya, amelyből számtalan fogást készíthetsz. A hagyományos krumplihoz hasonlóan sütve és főzve is finom, egytálételek alapja is lehet, leves is készülhet belőle, de talán töltve a legeslegjobb.
Az alábbi receptben kétszer kerül a sütőbe az édesburgonya: először minden nélkül, egészben puhul, majd krémes töltelékkel sül tovább. A tölteléket a krumpli húsa szolgáltatja, ezt kell krémesre törni vajjal, tejföllel, tejjel és fűszerekkel. A mennyei, selymes pürét utána már csak vissza kell kanalazni a héjakba, majd kolbásszal és sajttal készre sütni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az édesburgonyákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd egy villával szurkáljuk meg pár helyen. Tegyük egy tepsire, majd toljuk a sütőbe, és süssük 45-50 percig, míg egy villa könnyen bele nem megy a húsukba.
Fektessük magunk elé az édesburgonyákat, majd a felső harmadukat (hosszában) vágjuk le, hagyjuk őket picit hűlni. Kanalazzuk a húsukat egy tálba, de hagyjunk egy kb. 1 centis peremet a krumplikban, hogy ne szakadjon majd ki a héjuk.
A húsukhoz adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejfölt, tejet, majd ízlés szerint fűszerezzük, alaposan keverjük össze. Az így kapott keveréket osszuk szét a 4 krumpli között.
A kolbászt, ha szükséges, hámozzuk meg, majd vágjuk vékony karikákra. A parmezánt reszeljük le.
Tegyünk minden betöltött krumpli tetejére 3-4 kolbászkarikát, majd szórjuk meg a sajttal.
Toljuk a krumplikat a sütőbe, majd süssük őket kb. 20 percig, míg a kolbász és a sajt megpirul.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu