Kétszer sült, krémes töltött édesburgonya: pirított kolbászkarikákkal kínáld

4
Nyomtatás
toltott-edeskrumpli
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az édesburgonyába krémes, tejföllel és vajjal tört püré kerül, a selymes töltelék tökéletes kontrasztot képez a ropogós kolbásszal és pirult sajttal.

Főleg ősszel és télen éli szezonját a sütőtökhöz hasonló állagú és ízű édesburgonya, amelyből számtalan fogást készíthetsz. A hagyományos krumplihoz hasonlóan sütve és főzve is finom, egytálételek alapja is lehet, leves is készülhet belőle, de talán töltve a legeslegjobb.

Az alábbi receptben kétszer kerül a sütőbe az édesburgonya: először minden nélkül, egészben puhul, majd krémes töltelékkel sül tovább. A tölteléket a krumpli húsa szolgáltatja, ezt kell krémesre törni vajjal, tejföllel, tejjel és fűszerekkel. A mennyei, selymes pürét utána már csak vissza kell kanalazni a héjakba, majd kolbásszal és sajttal készre sütni.

Kétszer sült, töltött édesburgonya

toltott-edeskrumpli2

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 4 nagy db édesburgonya
  • 3 ek. vaj
  • 2 ek. tejföl
  • 2 ek. tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 szál kolbász
  • 40 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Az édesburgonyákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd egy villával szurkáljuk meg pár helyen. Tegyük egy tepsire, majd toljuk a sütőbe, és süssük 45-50 percig, míg egy villa könnyen bele nem megy a húsukba.

Fektessük magunk elé az édesburgonyákat, majd a felső harmadukat (hosszában) vágjuk le, hagyjuk őket picit hűlni. Kanalazzuk a húsukat egy tálba, de hagyjunk egy kb. 1 centis peremet a krumplikban, hogy ne szakadjon majd ki a héjuk.

A húsukhoz adjuk hozzá az olvasztott vajat, tejfölt, tejet, majd ízlés szerint fűszerezzük, alaposan keverjük össze. Az így kapott keveréket osszuk szét a 4 krumpli között.

A kolbászt, ha szükséges, hámozzuk meg, majd vágjuk vékony karikákra. A parmezánt reszeljük le.

Tegyünk minden betöltött krumpli tetejére 3-4 kolbászkarikát, majd szórjuk meg a sajttal.

Toljuk a krumplikat a sütőbe, majd süssük őket kb. 20 percig, míg a kolbász és a sajt megpirul.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon