Darált húsos raguval töltött tök: nem csak főzelék készülhet a sokoldalú zöldségből
A tök zöldséges, darált húsos raguval töltve finom és laktató.
Ha igazán sűrű, szaftos chilisbab-receptet keresel, mindenképp próbáld ki ezt a sütőtökkel gazdagított verziót, nagyon laktató és isteni finom. A szószba nemcsak kockázva kerül bele az őszi zöldség, hanem pürésítve is, ettől még krémesebb és tartalmasabb lesz.
A jó chilis babból nem hiányozhat természesen a chili – ezt por-, pehely-, szárított és friss változatban is használhatod – és a római kömény, de egy kevés cukrot is érdemes főzni bele, amely ellensúlyozza a paradicsom savasságát. Ha van otthon, pár kocka étcsokit is dobj bele, hidd el, nagyon jót fog tenni neki. Bár nem kötelező eleme, érdemes friss paradicsomot és paprikát is főzni a szószba, sokkal ízletesebb lesz tőle a chili.
A tököt készítsük elő: hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A hagymát is pucoljuk meg, vágjuk finomra. A paprikát és a paradicsomot kockázzuk össze.
A tök felét enyhén sós, lobogó vízben főzzük teljesen puhára. Ha elkészült, szűrjük le, majd pürésítsük. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés főzővizet.
Közben egy lábasban forrósítsuk fel az olajat. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a marhahúst, kezdjük el pirítani, fehéredésig süssük, közben sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült a hús, mehet rá a zúzott fokhagyma, keverjük vele egybe. 1 perc után adjuk hozzá a zöldségeket, pár percig így is dinszteljük, majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a paradicsomszószt és a sűrítettet, illetve a tökpürét.
A babkonzervet és a kukoricakonzervet szűrjük le, majd öntsük a tartalmát a húsos szószba. Keverjünk mindent egybe, forrásig melegítsük.
Ekkor vegyük kicsire a lángot, majd ízesítsük római köménnyel, cukorral, chilivel, sóval, borssal. Fedjük le a lábast, és alacsony lángon 1 óráig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak és összeérnek az ízek. Közben időközönként kevergessük, nehogy leégjen.
Fotó: Getty Images