Laktató, selymes krumplikrémleves: tejföllel sűrítve lesz igazán finom

kklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű krémlevest bögrébe adagolva is tálalhatod, hűvös napokon a testet és a lelket is átmelegíti az így kínált finomság.

Az őszi, téli időszakban sokkal gyakrabban kívánja az ember a meleg leveseket, lehet az hagyományos vagy krémes, a maga módján mindegyik mennyei. Egy jó leves nemcsak finom, hanem akár orvossággal is felér a szememben. Ha kicsit náthás vagyok, nincs is jobb, mint forró levet kanalazni.

Krémlevesek közül a nagy kedvencem a krumplileves, a burgonya mellett sárgarépa és zeller is helyet kap, így tartalmasabb és finomabb lesz a végeredmény. Tálalásnál kruton, fűszernövények, pirított szalonna vagy kolbász is elfér a tetején, de simán, bögréből fogyasztva is tökéletes.

Kiadós krumplikrémleves

kklct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej hagyma
  • kevés vaj vagy olaj
  • 10 darab krumpli
  • 1 darab sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 dl tej
  • 300 g tejföl
  • 1 teáskanál étkezési keményítő (kukorica)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk finomra, majd kevés vajon vagy olajon dinszteljük üvegesre.

A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, a sárgarépát karikázzuk fel, a zellert is daraboljuk fel, majd dobjuk a zöldségeket a hagymára és alaposan forgassuk egybe.

Néhány perc után a zöldségeket öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket, utána adjuk a leveshez a fűszereket (só, bors, babérlevél, szerecsendió), és főzzük addig a levest, míg a krumpli és a sárgarépa megpuhul.

Amikor a zöldségek puhák, adjuk a tejet a leveshez, és főzzük még 4-5 percig.

A tejfölt és a kukoricakeményítőt keverjük egybe, a leves főzőlevéből 2-3 merőkanállal szedjünk a tejfölre és dolgozzuk simára.

A levest vegyük le a tűzhelyről, a babérlevelet távolítsuk el, majd botmixerrel pürésítsük.

Pürésítés után a levest tegyük alacsony láng fölé, adjuk hozzá a tejfölös keveréket, keverjük egybe, 2-3 percig főzzük még.

A krémlevest kínáljuk krutonnal vagy sült baconkockával.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük