Laktató, selymes krumplikrémleves: tejföllel sűrítve lesz igazán finom
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A sűrű krémlevest bögrébe adagolva is tálalhatod, hűvös napokon a testet és a lelket is átmelegíti az így kínált finomság.
Az őszi, téli időszakban sokkal gyakrabban kívánja az ember a meleg leveseket, lehet az hagyományos vagy krémes, a maga módján mindegyik mennyei. Egy jó leves nemcsak finom, hanem akár orvossággal is felér a szememben. Ha kicsit náthás vagyok, nincs is jobb, mint forró levet kanalazni.
Krémlevesek közül a nagy kedvencem a krumplileves, a burgonya mellett sárgarépa és zeller is helyet kap, így tartalmasabb és finomabb lesz a végeredmény. Tálalásnál kruton, fűszernövények, pirított szalonna vagy kolbász is elfér a tetején, de simán, bögréből fogyasztva is tökéletes.
Kiadós krumplikrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej hagyma
- kevés vaj vagy olaj
- 10 darab krumpli
- 1 darab sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- víz szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 dl tej
- 300 g tejföl
- 1 teáskanál étkezési keményítő (kukorica)
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés vajon vagy olajon dinszteljük üvegesre.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, a sárgarépát karikázzuk fel, a zellert is daraboljuk fel, majd dobjuk a zöldségeket a hagymára és alaposan forgassuk egybe.
Néhány perc után a zöldségeket öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket, utána adjuk a leveshez a fűszereket (só, bors, babérlevél, szerecsendió), és főzzük addig a levest, míg a krumpli és a sárgarépa megpuhul.
Amikor a zöldségek puhák, adjuk a tejet a leveshez, és főzzük még 4-5 percig.
A tejfölt és a kukoricakeményítőt keverjük egybe, a leves főzőlevéből 2-3 merőkanállal szedjünk a tejfölre és dolgozzuk simára.
A levest vegyük le a tűzhelyről, a babérlevelet távolítsuk el, majd botmixerrel pürésítsük.
Pürésítés után a levest tegyük alacsony láng fölé, adjuk hozzá a tejfölös keveréket, keverjük egybe, 2-3 percig főzzük még.
A krémlevest kínáljuk krutonnal vagy sült baconkockával.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors