Fűszeres, libanoni húsgolyó bulgurral dúsítva, tahinimajonézzel kínálva
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Libanoni fasírtkülönlegesség isteni tahinimajonézzel kínálva, amely akár hamburgerbe is mehet.
A keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga a bulgur, vagyis a tört búza, az éretlen vagy meghántolt búzaszemek párolt, kiszárított, összetört formája. A bulgur jó választás köretnek, de a keleti konyhában gombócok és tészták elkészítésénél is használják.
A kibbeh Libanon egyik leghíresebb fogása, mini fasírtszerűség, amelyben a bulgur az egyik főszereplő. A legnépszerűbb változat húsos és fűszeres hagymával kevert, de csak zöldségekkel is készülhet. A kész kis fasírtokat olajban megsütik, majd valamilyen mártogatóst kínálnak mellé, mi most tahinimajonézt választottunk.
Kibbeh nyárs tahinimajonézzel
Hozzávalók 30 darabhoz
A húsgolyóhoz:
- 17 dekagramm bulgur
- 50 dekagramm marha
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt szegfűbors
- 1 teáskanál morzsolt majoranna
- 0.5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 evőkanál só
- 0.5 teáskanál fehér bors
- 2 darab jégkocka
- 2 evőkanál finomra aprított mentalevél
A tahinimajonézhez:
- 1.5 deciliter tahini
- 1.5 deciliter hideg víz
- 1 darab tojássárgája
- 1 deciliter étolaj
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A tahinimajonézhez a tahinit a vízzel dolgozzuk simára egy késes aprítógépben. Adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük krémesre, majd az olajat is adagoljuk vékony sugárban hozzá - ugyanúgy, mint a hagyományos majonéznél - és dolgozzuk simára. Végül ízesítsük kevés citromlével és sóval.
A kibbeh golyókhoz a fűszereket - a menta kivételével - egy kis tálban keverjük össze. A bulgurt hideg vízben mossuk át, csepegtessük le. A hagymát késes robotgépben aprítsuk pépesre. Adjuk hozzá a bulgurt, ezt is aprítsuk pépesre, közben adjuk hozzá a fűszerkeverék felét és dolgozzuk bele. A pépet szedjük ki egy nagyobb tálba, tegyük félre.
A húst - az aprítógép méretétől függően több adagban - tegyük gépbe és a jégkockával aprítsuk pépesre, ügyelve arra, hogy a hús rózsaszínű maradjon, ne „főzze meg” a gép - érdemes pulzálva dolgoztatni. A pépesített húst adjuk a bulgurhoz, kézzel gyúrjuk össze, közben dolgozzuk bele a maradék fűszert is. A finomra vágott mentát csak a legvégén adjuk hozzá. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk 2 ujjnyi olajat, süssük ki benne a ringlónyi húsgolyókat, végül pedig tálaljuk a tahinimajonézzel.
Ha tetszett ez a recept, akkor ezt is próbáld ki!
Fotó: Street Kitchen