![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Húszperces kínai csípős-savanyú leves: a legjobb gyógyszer
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy jó sűrű, forró, csípős levesnél nincs jobb gyógyír. Ha ti is minden nap átfagyva értek haza, akkor álljatok neki ennek a kínai levesnek, átmelegít egy perc alatt és a megfázást is elmulasztja.
A csípős-savanyú leves mindennel együtt 20 perc alatt van kész. Az előkészületek sem tartanak tovább 5 percnél, főzni pedig bőven elég egy negyed órát. Ráadásul szabadon variálható a recept, ha extra savanyút szeretnénk, tegyünk bele több rizsecetet, ha extra csípőset, több chiliszószt, ha vegetáriánus verziót, akkor tofuval készítsük, ha pedig húsosat, akkor disznóhússal.
A recept alapjáraton tofuval készül, de ha a húsos változat mellett döntünk, akkor a tofu helyett fél kg előre megfőzött disznóhúst tegyünk a levesbe: ez lehet darált hús, vékony szeletekre vágott sertéskaraj vagy szűzpecsenye. A gomba fajtája is hasonlóképpen variálható, eredetileg siitake gombával készül, de tökéletesen működik csiperke- vagy laskagombával is.
Fekete bors helyett fehér borsot is használhatunk. Egy kicsit különlegesebb lesz az ízélmény, de vigyázzunk, mert a fehér bors teljesen máshogyan működik, mint a fekete, kevesebb is elég belőle és az íze is intenzívebb lesz. Alaplének pedig vagy csirkehúslevest vagy zöldséglevest használjunk, attól függően, hogy a vegetáriánus vagy a húsos verziót készítjük.
Kínai csípős-savanyú leves
![kínairecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291006/29100635_58f1195c3e2be378bcf9ce3aee9b398e_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 8 bögre alaplé
- 225 gramm gomba
- 0.25 bögre rizsecet
- 0.25 bögre szójaszósz
- 2 teáskanál gyömbér (por)
- 1 teáskanál chiliszósz
- 0.25 bögre kukoricakeményítő
- 2 darab tojás
- 225 gramm tofu
- 2 darab zöldhagyma
- 1 teáskanál szezámolaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
2. Amíg melegszik a leves, keverjük ki a negyed csészényi alaplevet a kukoricakeményítővel teljesen simára. Ha már forr a leves, keverjük bele a kukoricakeményítőt, keverjük egy-két percig, amíg be nem sűrűsödik.
3. Verjük fel a tojásokat, majd vékony sugárban keverjük hozzá a forrásban lévő leveshez. Dobjuk bele a kockákra vágott tofut, a felkarikázott zöldhagymát és a szezámolajat. Sózzuk, borsozzuk. Kóstoljuk meg, ízléstől függően lehet még savanyítani a rizsecettel vagy csípősebbé tenni a chiliszósszal.
4. Vegyük le a tűzről, rögtön tálalhatjuk is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Olvasd el ezt is!