Omlós vaníliás-áfonyás pite: ezekkel az arányokkal biztos a siker
Az omlós tészta gazdag áfonyás töltelékkel készül, amely annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni a falatozását.
Szerencsére mindkét gyümölcs elérhető az év bármely szakában, ráadásul azoknak is megjöhet a kedve ehhez a sütihez, akik nem annyira édesszájúak, hiszen inkább picit fanyar lesz a végeredmény. Mivel a kivi sajnos egy igen allergén gyümölcs, vigyázni kell vele, azoknak ajánljuk, akik biztosan bírják az ízét és allergénjeit.
A torta elkészítése gyerekjáték, de a pihentetés nagyon fontos, így a krém valóban összeáll, és amikor leveszed róla a formát, nem egy szétfolyt massza kerül a vendégek tányérjára. A torta úgy jó, ha villával és nem pedig kanállal kell felkínálni.
Először a kekszalapot készítsük el. Egy tálban keverjük össze a cukrot, a kekszmorzsát és az olvasztott vajat.
Ha ez kész, vegyünk elő egy 20 cm-es átmérőjű, kerek tortaformát, és nyomkodjuk bele a keveréket.
190 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt süssük készre a torta alapját.
Amíg a tortaalap pihen, készítsük el a tölteléket.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a sűrített tejet és a tojásfehérjéket, majd ha már szép, homogén állagúvá kevertük, adjuk hozzá a lime levét is. Óvatosan forgassuk össze az egészet.
Az elkészült krémet öntsük a korábban elősütött morzsás alapra, és mindössze 15 perc alatt süssük készre.
A sütést követően hagyjuk a tortát kihűlni, majd fóliával letakarva tegyük 3 órára a hűtőbe pihenni.
Tálalás előtt díszítsük fel, ízlés szerint kivi- vagy akár citromkarikákkal is.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu