Isteni, szaftos fordított baracktorta: látványos nyári desszert
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
A karamellszószban sült barack és az omlós, puha tészta találkozásánál kevés jobb dolog létezik.
A Tarte Tatin, vagyis a franciák fordított almatortája igazi klasszikus, karamellizált almából és puha, omlós tésztából áll. Az eredeti recept is isteni, de érdemes néha eltérni tőle egy-két ponton, például a gyümölcsöt nyugodtan lehet variálni.
Itt a nyár, jön a barackszezon, úgyhogy adta magát, hogy az almát erre cseréljem. Pontosan ugyanúgy működik barackkal is a recept, csak még lédúsabb és szaftosabb lesz a végeredmény. A sütihez kicsi tortaformát használjunk, kb. 18-20 centiset, ha csak nagyobb van otthon, érdemes megemelni a tészta hozzávalóinak a mennyiségét.
Fordított baracktorta
Hozzávalók 8 személyre
Barackos részhez:
- 50 gramm vaj
- 110 gramm barna cukor
- 4 darab barack
Tésztához:
- 50 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 120 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 0.25 teáskanál mandulakivonat
- 80 milliliter tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18-20 centiméteres tortaformát. A barackokat hámozzuk meg, vágjuk szeletekre, majd rendezzük el szépen a tortaforma aljában.
A vajat és a barna cukrot melegítsük össze egy kis lábasban, kevergessük, míg karamell nem lesz, majd öntsük a barackokra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat, cukrot, mandulakivonatot, tojást. Kisebb részletekben keverjük hozzá a lisztes keveréket és a tejet is, míg csomómentes nem lesz.
A tésztát öntsük a barackokra, spatulával egyengessük el rajta, majd 40-45 percig süssük. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd fordítsuk fejjel lefelé egy tálcára vagy tányérra.
Melegen, vaníliafagyival a legfinomabb.
Fotó: Getty Images