
Omlós vaníliás-áfonyás pite: ezekkel az arányokkal biztos a siker

Az omlós tészta gazdag áfonyás töltelékkel készül, amely annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni a falatozását.
Az áfonyás pite sikere nemcsak a gazdag tölteléknek köszönhető, hanem a porhanyós tésztának is. A titok az arányokban és a hozzávalók hőmérsékletében rejlik, vagyis akkor lesz jó a tészta, ha hideg vajat morzsolsz bele. A pite tetejét megéri cicomázni, ha időd engedi, akkor rácsozva is elkészítheted.
Az ellenállhatatlan desszert még ínycsiklandóbb lesz, ha tálalásnál tejszínhabot vagy vaníliafagyit kínálsz mellé.
-
2023-12-01 07:32:02
-
2023-09-15 08:32:01
-
2023-08-22 07:50:02
Vaníliás-áfonyás pite

Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl (opcionális)
Töltelék:
- 3 darab tojás
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 50 dkg áfonya
- 1 darab tojás a tetejére
Elkészítés:
Tészta:
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd csomagoljuk folpackba a tésztát, és tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.
Töltelék:
A tojásokat üssük tálba, és keverjük össze a cukorral, tejszínnel, vaníliakivonattal és az étkezési keményítővel.
A pihent tésztát osszuk két részre, majd az egyiket nyújtsuk ki a forma méretének megfelelően, simítsuk bele. A tésztára tegyünk sütőpapírt, és arra öntsünk nehezéket (szárazbab), majd így toljuk a 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 8-10 percig.
Ezután a tésztáról távolítsuk el a sütőnehezéket, majd a megmosott, lecsepegtetett áfonyát terítsük szét rajta. A gyümölcsre öntsük rá a tejszínes keveréket.
A megmaradt tésztát is nyújtsuk ki a forma méretének megfelelően, majd helyezzük a töltelék tetejére.
A tésztát szurkáljuk meg villával, és kenjük meg felvert tojással.
A pitét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!