Omlós vaníliás-áfonyás pite: ezekkel az arányokkal biztos a siker

Omlós vaníliás-áfonyás pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az omlós tészta gazdag áfonyás töltelékkel készül, amely annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni a falatozását.

Az áfonyás pite sikere nemcsak a gazdag tölteléknek köszönhető, hanem a porhanyós tésztának is. A titok az arányokban és a hozzávalók hőmérsékletében rejlik, vagyis akkor lesz jó a tészta, ha hideg vajat morzsolsz bele. A pite tetejét megéri cicomázni, ha időd engedi, akkor rácsozva is elkészítheted.

Az ellenállhatatlan desszert még ínycsiklandóbb lesz, ha tálalásnál tejszínhabot vagy vaníliafagyit kínálsz mellé.

Vaníliás-áfonyás pite

Omlós vaníliás-áfonyás pite ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl (opcionális)

Töltelék:

  • 3 darab tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 50 dkg áfonya
  • 1 darab tojás a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd csomagoljuk folpackba a tésztát, és tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.

Töltelék:

A tojásokat üssük tálba, és keverjük össze a cukorral, tejszínnel, vaníliakivonattal és az étkezési keményítővel.

A pihent tésztát osszuk két részre, majd az egyiket nyújtsuk ki a forma méretének megfelelően, simítsuk bele. A tésztára tegyünk sütőpapírt, és arra öntsünk nehezéket (szárazbab), majd így toljuk a 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 8-10 percig.

Ezután a tésztáról távolítsuk el a sütőnehezéket, majd a megmosott, lecsepegtetett áfonyát terítsük szét rajta. A gyümölcsre öntsük rá a tejszínes keveréket.

A megmaradt tésztát is nyújtsuk ki a forma méretének megfelelően, majd helyezzük a töltelék tetejére.

A tésztát szurkáljuk meg villával, és kenjük meg felvert tojással.

A pitét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük