Klasszikus, nagyiféle aranygaluska vaníliasodóval – Így készítve lesz a legfinomabb a diós tészta

agcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kelt tésztából készült diós sütemény akkor lesz igazán finom, ha tálalásnál vaníliasodóval öntöd nyakon.

A neve alapján megtévesztő édesség, hisz azt gondolná az ember, valamilyen galuskás finomság vár rá, igazából azonban semmi köze a galuskához, hisz ez egy kelt tésztás klasszikus, aminek lehetetlen ellenállni.  

A csodás desszert könnyed tésztáját szaggatás után dióban kell megforgatni. A diót érdemes kicsit megbolondítani, lehet bele mazsolát vagy csipetnyi fahéjat is keverni, hogy kicsit különlegesebb legyen. Mielőtt azonban a tészta a diós ruháját magára öltené, vajban kell majd megforgatni - a nagyik szerint a vajon nem érdemes spórolni, mivel finomabb lesz tőle a tészta és sokkal könnyebben lehet majd kiszedni a tepsiből is.

Klasszikus aranygaluska

agct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 deciliter langyos tej
  • 2 dekagramm élesztő (friss)
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 20 dekagramm darált dió
  • 1 csipet fahéj
  • 10 dekagramm cukor
  • 15 dekagramm vaj (olvasztva)
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük el benne az 1 teáskanál cukrot, majd meleg helyen várjuk meg, míg az élesztő felfut (körülbelül 5-8 perc).

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, puha vajat. Kézzel vagy géppel kezdjük el egybedolgozni, miközben az élesztős keveréket és a tojássárgáját is adjuk hozzá. A tésztát addig dagasszuk, míg elválik az edény falától, rugalmas és fényes lesz. (Ha a tészta nagyon ragad dagasztás közben, még lisztet adjunk hozzá, ha pedig nem akar összeállni, langyos tejet csurgassunk a tésztához). A begyúrt tésztát fedjük le, meleg helyen 1 órát kelesszük. 

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd 1 centiméter vastagra nyújtsuk ki, végül pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát.

A darált diót a cukorral, fahéjjal forgassuk egybe.

Az olvasztott vajba mártsuk bele a kiszaggatott tésztakorongokat, utána hempergessük meg a diós keverékben a tésztát mindkét oldalán.

A dióval borított tésztákat rakosgassuk kivajazott tepsibe (20x25 centiméteres), majd konyharuhával letakarva még 20 percig kelesszük, csak utána toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Utána még 15-20 percig süssük, de már csak 160 fokon (a sütésnél tűpróbát érdemes alkalmazni). Vaníliasodóval kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük