Retró finomság az édes kókuszcsók – Hihetetlenül egyszerűen készül a régi kedvenc

kókuszcsókcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mutatós, roppanós, kissé ragadós kókuszcsók, régi villámsüti, ami még mindig nagy kedvencnek számít.

Van, amire nem lehet ráunni, hiába születnek új receptek, a régi bevált kedvencek velünk maradnak, a kókuszcsók is ilyen édes csemege.

Sokáig abban a hitben éltem, hogy a kókuszcsók hazai desszert, a mi büszkeségünk. Emlékszem, a mamám lakodalmas süteményként gondolt rá, ami régi lagzik asztalán várta az édes falatok kedvelőit. Nos, ez a kókuszos csemege a franciák körében is népszerű, ők kókuszos macaroonként ismerik, általában laposra sütik, hogy aztán csokival bevonva összeragasszák őket.

Három hozzávaló

A kókuszcsóknak rengetegféle receptje van, de a legtöbbjük megegyezik abban, hogy néhány hozzávalóból és gyorsan elkészülnek. A három legfontosabb eleme: a tojásfehérje, melyből kemény habot verünk, a kókuszreszelék, illetve a cukor, én a mai napig ebből a három összetevőből állítom össze, pont úgy, ahogy a mamám is készítette.

Ahogy már említettem, tényleg rengeteg kókuszcsókreceptet lehet találni, van, amelyikbe kerül egy kis vaníliakivonat, kevés liszt, darált mandula, vagy a tojásfehérjét vízgőz felett verik habbá, hogy aztán habzsákból adagolva csinos formában kerüljön a sütőpapírra. Mindenkinek megvan a maga bevált receptje, én az enyémet mutatom most meg nektek.

Mire kell figyelni?

A süti jól zárható dobozban sokáig megőrzi kívül ropogós, belül lágy állagát, ha szeretjük a pepecs munkát, olvasztott csokiba is márthatjuk a csemegét. Készítésénél a cukorral bánjunk óvatosan, ha kicsit megcsúszik a kezünk, a kókuszcsók ragadni fog, az elkészítése lehetetlen lesz. Fontos, hogy ne hagyjuk állni a kész masszát, azonnal használjuk fel, mert a kókuszreszelék megduzzad és keménnyé válik, nem tudjuk majd szépen adagolni.

Kókuszcsók

kókuszcsókct

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 4 darab tojásfehérje
  • 180 gramm kókuszreszelék
  • 170 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Habzsákba kanalazzuk, vagy kanál, esetleg fagyiadagoló segítségével szép halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. A kókuszcsókokat 180 fokos légkeveréses sütőben 10-18 perc alatt megsütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük