![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kókuszos búzadarasüti fahéjas cukorsziruppal: ilyen az egyiptomi Basbousa
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Lehet, hogy első ránézésre a polenta jut eszünkbe erről a desszertről, pedig alapjaiban véve teljesen különböző, ugyanis ez egy egyiptomi búzadarasüti, amit egy fahéjas cukorszirup koronáz meg.
A Basbousa nem csak a Közel-Keleten népszerű, de Európa egyes részein is. Ebből következik, hogy nagyon sokféle receptje létezik, van, amelyikben tojással, van, amelyikben joghurttal készül. Néhányan mézes, míg mások cukros sziruppal öntik nyakon. A szirupot lehet ízesíteni fahéjjal és szegfűszeggel, de citrusfélékkel is, reszelt narancs- vagy citromhéjjal.
Kókuszos változat
Ebben a változatban a búzadara mellé kókuszreszelék kerül, úgyhogy egy elképesztő állagú süteményt kapunk végeredményül, ráadásul a tésztába rakott joghurt is tovább lágyítja. A szirup cukorral és fahéjjal készül, illetve egy leheletnyi citromlé bolondítja meg.
Hivatalosan mandulaszeletek kerülnek a tetejére, de bármilyen magvakkal díszíthetjük, annyit és úgy teszünk rá, amennyit és ahogyan csak szeretnénk.
Basbousa
![basbousarecept](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290982/29098299_7c1b7936564009d6c16ea2775f2ef6a7_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 120 gramm vaj
- 1 bögre cukor
- 1 bögre natúr joghurt
- 2 bögre búzadara
- 0.5 bögre tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 bögre kókuszreszelék
- 0.25 bögre mandula vagy más magvak
Szirup
- 1.5 bögre cukor
- 1.75 bögre víz
- 1 darab fahéjrúd
- 0.25 teáskanál citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a vajat egy tálkába, majd olvasszuk meg. Tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot és a cukrot. Adjuk hozzá a búzadarát, a kókuszreszeléket, a sütőport és a tejet. Végül mehet bele az olvasztott vaj, alaposan keverjük össze a tésztát. Hagyjuk picit pihenni, hogy a vaj teljesen elkeveredjen benne.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, 23 cm-es formába, akár kisebb méretű tepsibe. 40-45 percig süssük, amíg a teteje színt nem kap.
Amíg sül a tészta, készítsük el a szirupot. Egy lábosban keverjük össze a cukrot, vizet és dobjuk bele a fahéjrudat. Forraljuk fel a szirupot, amíg a cukor el nem olvad. Vegyük lejjebb a lángot, főzzük pár percig, amíg be nem sűrűsödik kicsit. Vegyük le a tűzhelyről, öntsük hozzá a citromlevet. Tegyük félre kihűlni, vegyük ki belőle a fahéjrudat.
Ahogy kész a süti, öntsük nyakon a sziruppal. Ha beitta a szirupot, tegyünk rá mandulát vagy más magvakat.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!