Kókuszos búzadarasüti fahéjas cukorsziruppal: ilyen az egyiptomi Basbousa
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Lehet, hogy első ránézésre a polenta jut eszünkbe erről a desszertről, pedig alapjaiban véve teljesen különböző, ugyanis ez egy egyiptomi búzadarasüti, amit egy fahéjas cukorszirup koronáz meg.
A Basbousa nem csak a Közel-Keleten népszerű, de Európa egyes részein is. Ebből következik, hogy nagyon sokféle receptje létezik, van, amelyikben tojással, van, amelyikben joghurttal készül. Néhányan mézes, míg mások cukros sziruppal öntik nyakon. A szirupot lehet ízesíteni fahéjjal és szegfűszeggel, de citrusfélékkel is, reszelt narancs- vagy citromhéjjal.
Kókuszos változat
Ebben a változatban a búzadara mellé kókuszreszelék kerül, úgyhogy egy elképesztő állagú süteményt kapunk végeredményül, ráadásul a tésztába rakott joghurt is tovább lágyítja. A szirup cukorral és fahéjjal készül, illetve egy leheletnyi citromlé bolondítja meg.
Hivatalosan mandulaszeletek kerülnek a tetejére, de bármilyen magvakkal díszíthetjük, annyit és úgy teszünk rá, amennyit és ahogyan csak szeretnénk.
Basbousa
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 120 gramm vaj
- 1 bögre cukor
- 1 bögre natúr joghurt
- 2 bögre búzadara
- 0.5 bögre tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 bögre kókuszreszelék
- 0.25 bögre mandula vagy más magvak
Szirup
- 1.5 bögre cukor
- 1.75 bögre víz
- 1 darab fahéjrúd
- 0.25 teáskanál citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a vajat egy tálkába, majd olvasszuk meg. Tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot és a cukrot. Adjuk hozzá a búzadarát, a kókuszreszeléket, a sütőport és a tejet. Végül mehet bele az olvasztott vaj, alaposan keverjük össze a tésztát. Hagyjuk picit pihenni, hogy a vaj teljesen elkeveredjen benne.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, 23 cm-es formába, akár kisebb méretű tepsibe. 40-45 percig süssük, amíg a teteje színt nem kap.
Amíg sül a tészta, készítsük el a szirupot. Egy lábosban keverjük össze a cukrot, vizet és dobjuk bele a fahéjrudat. Forraljuk fel a szirupot, amíg a cukor el nem olvad. Vegyük lejjebb a lángot, főzzük pár percig, amíg be nem sűrűsödik kicsit. Vegyük le a tűzhelyről, öntsük hozzá a citromlevet. Tegyük félre kihűlni, vegyük ki belőle a fahéjrudat.
Ahogy kész a süti, öntsük nyakon a sziruppal. Ha beitta a szirupot, tegyünk rá mandulát vagy más magvakat.
Fotó: Getty Images