Kókuszos búzadarasüti fahéjas cukorsziruppal: ilyen az egyiptomi Basbousa

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehet, hogy első ránézésre a polenta jut eszünkbe erről a desszertről, pedig alapjaiban véve teljesen különböző, ugyanis ez egy egyiptomi búzadarasüti, amit egy fahéjas cukorszirup koronáz meg.

A Basbousa nem csak a Közel-Keleten népszerű, de Európa egyes részein is. Ebből következik, hogy nagyon sokféle receptje létezik, van, amelyikben tojással, van, amelyikben joghurttal készül. Néhányan mézes, míg mások cukros sziruppal öntik nyakon. A szirupot lehet ízesíteni fahéjjal és szegfűszeggel, de citrusfélékkel is, reszelt narancs- vagy citromhéjjal.

Kókuszos változat

Ebben a változatban a búzadara mellé kókuszreszelék kerül, úgyhogy egy elképesztő állagú süteményt kapunk végeredményül, ráadásul a tésztába rakott joghurt is tovább lágyítja. A szirup cukorral és fahéjjal készül, illetve egy leheletnyi citromlé bolondítja meg.

Hivatalosan mandulaszeletek kerülnek a tetejére, de bármilyen magvakkal díszíthetjük, annyit és úgy teszünk rá, amennyit és ahogyan csak szeretnénk.

Basbousa

basbousarecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

Tészta

  • 120 gramm vaj
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre natúr joghurt
  • 2 bögre búzadara
  • 0.5 bögre tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 bögre kókuszreszelék
  • 0.25 bögre mandula vagy más magvak

Szirup

  • 1.5 bögre cukor
  • 1.75 bögre víz
  • 1 darab fahéjrúd
  • 0.25 teáskanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyük a vajat egy tálkába, majd olvasszuk meg. Tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot és a cukrot. Adjuk hozzá a búzadarát, a kókuszreszeléket, a sütőport és a tejet. Végül mehet bele az olvasztott vaj, alaposan keverjük össze a tésztát. Hagyjuk picit pihenni, hogy a vaj teljesen elkeveredjen benne.

Öntsük a tésztát egy kivajazott, 23 cm-es formába, akár kisebb méretű tepsibe. 40-45 percig süssük, amíg a teteje színt nem kap.

Amíg sül a tészta, készítsük el a szirupot. Egy lábosban keverjük össze a cukrot, vizet és dobjuk bele a fahéjrudat. Forraljuk fel a szirupot, amíg a cukor el nem olvad. Vegyük lejjebb a lángot, főzzük pár percig, amíg be nem sűrűsödik kicsit. Vegyük le a tűzhelyről, öntsük hozzá a citromlevet. Tegyük félre kihűlni, vegyük ki belőle a fahéjrudat.

Ahogy kész a süti, öntsük nyakon a sziruppal. Ha beitta a szirupot, tegyünk rá mandulát vagy más magvakat.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük