Krémes, kókusztejes thai leves vajpuha csirkemellel: valódi ízbomba
A thai kókusztejes levest csak szeretni lehet: egyszerre édeskés és savanykás, laktató, mégsem nehéz, ráadásul rengetegféle zöldséggel dúsítható.
Pár hozzávalóból, villámgyorsan készül a hideg citromleves, amelyet laktózérzékenyek és vegánok is bátran fogyaszthatnak, ugyanis tejszín helyett kókusztejjel készül. Ettől a hozzávalótól még gyümölcsösebb és frissebb lesz az összhatás, pár pillanatra a trópusokra repít.
Mivel vaníliás pudingporral sűrítjük, főzést is igényel a leves, de így is nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható. Fontos, hogy teljesen kihűtsd, mielőtt kínálnád, úgy sokkal finomabb lesz, és jobban is esik a nyári forróságban. Ahogy hűl, picit sűrűsödni fog, nagyon krémes lesz.
A cukrot ízlés szerint adagold: mikor még forró, kóstold meg, ha nem elég édes az ízlésednek – vagy nagyobb darab citromokat használtál –, nyugodtan emeld meg a mennyiségét.
Az egyik citrom héját reszeljük le. Facsarjuk ki mindkettő levét.
A vizet, a citromhéjat, a citromlevet és a cukrot tegyük fel melegedni. Akkor jó, mikor a cukor már elvegyült benne.
A kókusztejet a pudingporral keverjük csomómentesre. Folyamatos kevergetés mellett öntsük a citromos vízbe, majd addig főzzük, míg bugyogni nem kezd és be nem sűrűsödik.
A kész levest jól behűtve tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu