Selymes, tárkonyos gombaleves: laktató fogás húsmentesen
A selymes gombakrémleves a mustárnak köszönhetően gazdag ízvilágú, mely különösen jólesik a hideg napokon.
Oda meg vissza vagyok a thai konyháért, különösen a leveseikért, amelyek amellett, hogy tartalmasak, nagyon frissítőek is, egyszerre édeskés és fanyar ízükkel mindig levesznek a lábamról. A thai kókusztejes leves, a Tom Kha Gai a családom legnagyobb kedvence: évek óta édesapám receptje szerint készítjük, és mindig osztatlan sikert arat a végeredmény.
Amire mindenképpen szükséged lesz, az a Tom Kha paszta, ezt a legtöbb ázsiai üzletben megvásárolhatod. Itt írtunk korábban szuper lelőhelyekről és fűszeresekről. Ebben a pasztában van citromnád, kaffirlime-levél, chili, koriander, galangálgyökér, tehát minden olyan a thai konyhában kötelező összetevő, amelyeket frissen nehezebb lenne beszerezni.
Mivel a paszta is sós, óvatosan bánj a fűszerekkel, viszont a friss chilit, fokhagymát és gyömbért semmiképp ne hagyd ki a levesből. Ha esetleg húsmentes formában készítenéd el a receptet, a csirke nyugodtan elhagyható, hiszen rengeteg zöldség gazdagítja a levet. Bár a halszósz ad hozzá egy kis pluszt, ha kimarad belőle, az sem tragédia.
A chilit vékonyan karikázzuk össze, ízlés szerint használhatjuk az egészet vagy csak a felét. A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le mindkettőt.
A csirkemellet tisztítsuk meg, vágjuk kisebb csíkokra. A padlizsánt és a cukkinit mossuk meg, vágjuk őket julienne-re, vagyis vékony csíkokra. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, dobjuk rá a chilit, a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsuk őket 1-2 percig, míg illatozni nem kezdenek. Ekkor adjuk hozzá a pasztát, keverjük vele össze. Mikor elolvadt, dobjuk rá a húst, fehéredésig süssük. Ha kifehéredett – nem kell megpirítani –, öntsük rá a kókusztejet.
Mikor felforrt, mehet bele a padlizsán, a cukkini és a gomba. Öntsük fel kb. 700 ml vízzel, lehet kevesebb és több is attól függően, hígabb vagy sűrűbb levest szeretnénk. Arra ügyeljünk, hogy a zöldségek is levet engednek még.
Ha minden megpuhult, adjuk a leveshez a halszószt és a lime levét (elég lehet a fele is ízléstől függően). Kóstoljuk meg, ízlés szerint lehet még sózni.
Rögtön kínáljuk, vagy hagyjuk állni, másnap még intenzívebbek az ízek.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors