A legjobb vegán desszertjeink egy helyen: mentesen is isteniek
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Akár ételérzékenység, akár vegán életmód miatt keresel növényi alapú desszerteket, ebben a válogatásban biztos találsz fogadra valót.
A mentes desszertek többek között azért is szuperek, mert többféle ételérzékenység esetén is megeheted őket. Ezekben a finomságokban ugyanis sem tojás, sem pedig tejtermék nem szerepel, és a legtöbb esetében a búzaliszt is könnyen zabra cserélhető, így még gluténmentesek is.
Epres dutch baby
Ez az epres dutch baby tulajdonképpen egy óriáspalacsinta, amely öntöttvas serpenyőben, a sütőben készül. A tojást ebben az esetben a csicseriborsó-konzerv leve, az aquafaba helyettesíti, amely a tojásfehérjéhez hasonlóan felhabosítható. A palacsintára szintén sütőben készült, édes eper kerül, az egészet pedig vaníliafagyi koronázza meg.
Epres morzsasüti
Ha finom, tartalmas és egészséges desszertet keresel, akkor ez az epres morzsasüti lesz a neked való. A tésztája mandulalisztből és zabpehelyből készül, így gluténmentes diétába is beilleszthető. Az eper pedig annyira zamatos és aromás, hogy képtelenség lesz neki ellenállni.
Áfonyás muffin diómorzsával
A muffin kedvelt sütemény a vegánok körében, hiszen tojás nélkül is tökéletesen elkészíthető. Ebben az áfonyás változatban például lenmaglisztből készült lentojás fogja össze a tésztát, és vaj helyett olaj kerül bele. Az álompuha muffinok tetejére egy roppanós, diós keverék kerül, amely mesés összhangot alkot a tésztával.
Citromos pite
Ez a citromos pite a világ legjobb nyári desszertje, hiszen egyetlen szelet belőle felér egy hűsítő limonádéval. Az alapja egy klasszikus pitetészta (természetesen tej- és tojásmentesen), erre pedig egy légies, pudingos citromos krém kerül.
Selymes csokimousse
A hagyományosan sok tojás és tejszín hozzáadásával készült desszertet teljesen növényi alapanyagokból is elkészítheted, és még egyszerűbb is, mint a klasszikus változat. Ebbe a vegán csokimousse-ba ugyanis növényi habtejszín és aquafaba (a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve) kerül, mindezt pedig magas kakaótartalmú olvasztott étcsoki bolondítja meg.
Mogyoróvajas energiaszelet málnazselével
Ez a mogyoróvajas energiaszelet egy igazi sokoldalú harapnivaló, hiszen nemcsak desszertként, de energiaszeletként is fogyaszthatod. Az alapja teljes értékű zabpehely, amelyet mogyoróvaj egészít ki, így az edzés előtti étkezésbe is beillesztheted.
Csokis gesztenyetorta
Ez a torta a tökéletes példája a csoki és a gesztenye összhangjának. A zabkekszből készült alapra két krémréteg is kerül: a gesztenyés réteg gesztenyemasszából készül, a csokis pedig csokoládépuding és növényi habtejszín keveréke, ami egy könnyed és légies krémet eredményez. Az egészet pedig csokiforgács teszi teljessé.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors