
Mennyei kókuszos rizspuding: krémes desszert vagy édes reggeli

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Krémes, majonézes coleslaw saláta: a káposzta darabolását is mutatjuk

6 szuper recept darált húsból: a töltött paprikától a rakottasokig

Sajtos, majonézes zöldborsósaláta: pirult szalonna gazdagítja

Mennyei citromos kókuszgolyó: rögtön dupla adaggal készítsd

Egytepsis, pácolt csirkemellfalatok: a körettel sem lesz gondod
Ha vegán változatban készítenéd, növényi italt használj, de ha ez nem szempont nálad, tehéntejből is készülhet a krémes édesség.
Bár biztosan nem ismeretlen számodra a tejberizs intézménye, mégis más élményben lesz részed, ha az alábbi receptet készíted el. Ha a tehéntejet kókusztejre és növényi italra cseréled, sokkal gyümölcsösebb, kevésbé tömény végeredményt kapsz. A kókuszhoz a mandulaital illik leginkább, de egy kevés citromhéj és vanília is kiemeli az ízét.
A másik eltérés a rizs fajtájában keresendő: míg a hagyományos tejberizst általában hosszú szeműből főzik, addig az alábbi változat kerek szeműből, rizottórizsből készül. Így igaz, több idő kell neki, míg megpuhul, viszont sokkal krémesebb közeget képez, a rizs puha lesz, mégsem fő szét, megmarad a tartása.
A kész desszertet sokféleképpen feldobhatod: a tetejére szórj szezonális gyümölcsöt, kókuszreszeléket, fahéjat, csorgass rá mézet, de karamellizált magvakkal is megkoronázhatod.
Kókuszos rizspuding

Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm kókusztej (konzerv)
- 400 ml növényi ital/tej
- 3 ek méz
- 1 darab biocitrom
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 80 gramm rövid szemű rizs (arborio)
Elkészítés:
A kókusztejet, növényi italt, mézet, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a sót tegyük egy lábasba. Forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot. Adjuk hozzá a rizst, gyöngyözve főzzük 35-40 percig, időközönként keverjük át. Akkor jó, amikor krémes a közeg, a rizs pedig puha, de van tartása.
Gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel vagy fahéjjal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images