Mennyei kókuszos rizspuding: krémes desszert vagy édes reggeli

rizspuding
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha vegán változatban készítenéd, növényi italt használj, de ha ez nem szempont nálad, tehéntejből is készülhet a krémes édesség.

Bár biztosan nem ismeretlen számodra a tejberizs intézménye, mégis más élményben lesz részed, ha az alábbi receptet készíted el. Ha a tehéntejet kókusztejre és növényi italra cseréled, sokkal gyümölcsösebb, kevésbé tömény végeredményt kapsz. A kókuszhoz a mandulaital illik leginkább, de egy kevés citromhéj és vanília is kiemeli az ízét.

A másik eltérés a rizs fajtájában keresendő: míg a hagyományos tejberizst általában hosszú szeműből főzik, addig az alábbi változat kerek szeműből, rizottórizsből készül. Így igaz, több idő kell neki, míg megpuhul, viszont sokkal krémesebb közeget képez, a rizs puha lesz, mégsem fő szét, megmarad a tartása. 

A kész desszertet sokféleképpen feldobhatod: a tetejére szórj szezonális gyümölcsöt, kókuszreszeléket, fahéjat, csorgass rá mézet, de karamellizált magvakkal is megkoronázhatod.

Kókuszos rizspuding

rizspuding2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 gramm kókusztej (konzerv)
  • 400 ml növényi ital/tej
  • 3 ek méz
  • 1 darab biocitrom
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 80 gramm rövid szemű rizs (arborio)
Recept idők

Elkészítés:

A kókusztejet, növényi italt, mézet, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a sót tegyük egy lábasba. Forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot. Adjuk hozzá a rizst, gyöngyözve főzzük 35-40 percig, időközönként keverjük át. Akkor jó, amikor krémes a közeg, a rizs pedig puha, de van tartása.

Gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel vagy fahéjjal megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük