Fahéjas karamellizált dió: tökéletes karácsonyi ropogtatnivaló

karamelldió2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legfinomabb karamellízű diót nem is olyan egyszerű elkészíteni. Többféle módszert is kipróbáltam, és így lett tökéletes.

Nehéz meghatározni az adagot, ha karamellizált dióról van szó, hiszen ebből az isteni nassolnivalóból egymagam is meg bírok enni bármennyit. Karamellizált diót többféleképpen készíthetünk, én végigmentem az összes verzión, és ez tetszett a leginkább.

Először a sütővel próbálkoztam. Valószínűleg a sütőnk sem a legjobb ehhez a feladathoz, mivel a cukor el sem kezdett rászáradni a dióra, mikor az már majdnem megégett. Lehet úgy is készíteni, hogy kis lábasban karamellt készítünk, egyszerűen felolvasztjuk a cukrot, majd beledobjuk a diót, de akkor egy karamelltömböt kapunk, amit úgy kell széttörni, én pedig önálló, karamellízű diószemeket szerettem volna.

Az alább olvasható verzió viszont tökéletes. A vaj megkaramellizálja a cukorbevonatot a dión, nem fog rajta elolvadni, de karamellízű lesz. Ezt a változatot még elrontani sem lehet. 

Fahéjas karamellizált dió

karamelldió

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 10 dekagramm dióbél
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk egy kis lábasba vizet, tegyük fel a gáztűzhelyre, mikor forr, dobjuk bele a dióbelet 1 percre. Szűrjük le. 

A cukrot keverjük össze a fahéjjal egy nagyobb tálban, majd dobjuk bele a forró diókat, alaposan rázzuk össze, hogy a fahéjas cukor mindenhol bevonja a diószemeket. 

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Kis lángon melegítsük, majd szórjuk bele a cukros diókat. Folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, amíg a vaj meg nem karamellizálja a cukrot, világosbarna színe nem lesz.

Tegyük a diókat egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára, várjuk meg, míg teljesen kihűlnek. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük