Sós karamellás hamis sajttorta: sütés nélküli változatot mutatunk
A sajttortát a hagyományosnál könnyedebb, csupa növényi alapanyagokból is elkészítheted, ráadásul sütés nélkül. Mutatjuk, hogyan!
Kókuszrajongók, figyelem! Ezt a krémes, sütés nélküli sajttortát csak szeretni lehet, gyerekjáték az elkészítése, és biztosan le fog venni a lábadról. A kókusz dominál a tésztában és a töltelékben is: előbbibe reszelék, utóbbiba krém formájában kerül.
Alapként bármilyen kekszet használhatsz, lehet az a kedvenc vajas kekszed, kakaós, sima háztartási is, de a picit rostdúsabb desszertért zabkekszet válassz.
Hogy a tortát szépen lehessen szeletelni, stabil legyen a krém, zselatint is keverj bele: a porzselatin használata nem nagy ördöngösség, csak melegítsd össze vízzel, míg elolvad, majd keverd hozzá a krémhez. Az a lényeg, hogy ne forrald, mert akkor elveszíti a zselésítő hatását.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centis tortaformát/piteformát.
A kókuszreszeléket száraz serpenyőben pirítsuk meg, míg enyhén színt kap.
A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze a kókuszreszelékkel, a cukorral és az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk a tésztát az előkészített formába. Tegyük a hűtőbe, míg készítjük a tölteléket.
Ha kókusztejet használunk, kalanazzuk le a sűrű, krémes részét, a kókuszvizet tegyük félre. A kókuszkrémmel nincs külön teendőnk.
A porzselatint szórjuk 5 ek. víz vagy az előzőleg megmaradt kókuszvíz tetejére, hagyjuk állni 10 percig. Utána melegítsük fel alacsony lángon, míg elolvad, de vigyázzunk, ne forrjon. Húzzuk le a tűzről.
A krémsajtot, a kókuszkrémet, a porcukrot és a vaníliát keverjük habosra.
Adjunk pár evőkanál krémsajtos keveréket a zselatinhoz, keverjük el, majd az egészet öntsük vissza a krémbe. Keverjük össze alaposan.
Öntsük a krémet az előkészített tésztára, majd tegyük a hűtőbe legalább 6 órára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu