Omlós, citromos ujjlenyomatsüti: egyszerűen készül a finomság
A mutatós sütiből érdemes dupla vagy akár tripla adaggal gyártani, mivel nagyon finom, jól tárolva több napig is megőrzi omlós állagát.
Bár a sündisznók már téli álmukat alusszák, ez nem szegi kedvemet abban, hogy süti formájában megemlékezzek róluk. Ez a sütemény nemcsak aranyos külsőt kölcsönöz az egyszerű tésztának, de az elkészítése is könnyű, és még szórakoztató is.
Az omlós kekszet olvasztott csokoládéba mártjuk, majd meghempergetjük kókuszreszelékben is, így végül megszületnek ezek az imádni való kis mini sünik.
Egy nagy és lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztához vegyünk elő egy nagy tálat. Tegyük bele a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a hideg, kockákra vágott vajat. Állványos mixerben, vagy kézzel is akár, gyúrjuk össze a hozzávalókat, amíg egy omlós tésztát nem kapunk.
A kész tésztát formázzuk meg. Először is gyúrjuk lapos, téglalap formára. Ezután osszuk el egy késsel 24 egyenlő részre.
A kis darabokból az ujjainkkal formázzunk golyókat, amelyeknek az egyik végét nyújtsuk meg hosszúkásra, mint amilyen a süni feje is. A kész sünialapokat tegyük az előkészített tepsibe, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A süniket kb. 15 perc alatt süssük készre.
A kész sütiket hagyjuk teljesen kihűlni, amitől a sünik picit meg is fognak keményedni.
Ezután jöhet a díszítés.
Olvasszuk fel vízgőz fölött az étcsokoládét, a kókuszreszeléket pedig szórjuk bele egy kisebb tálba.
A kekszeket merítsük bele az olvadt csokoládéba kb. a háromnegyed részéig, hogy a süni arca tiszta maradjon.
Ezután a még enyhén folyékony csokis részt forgassuk bele a kókuszreszelékbe, majd tegyük rácsra.
Egy fogpiszkáló vagy fecskendő segítségével rajzoljunk szemet és orrot a süniknek, majd várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek, és a csokoládé is mindegyiken szépen megdermed.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu