Kókuszos, házi zabkeksz: a világháborúig nyúlik vissza a története

12
Nyomtatás
Anzac-keksz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a süteményt Új-Zélandtól Ausztráliáig mindenki ismeri. Filléres hozzávalókból készül, gyorsan és egyszerűen, ráadásul többféle hozzávalóval is remekül ízesíthető, variálható keksz.

Ennek a süteménynek a története egészen az I. világháborúig nyúlik vissza, amikor is kulcsszerepe volt az olyan ételeknek, amelyek hosszú ideig elállnak, ezzel segítve a frontra induló katonákat. Így hát adta magát, hogy az ausztrál és új-zélandi anyák és feleségek ezt a nehezen romlandó kekszet sütötték meg a háborúba induló szeretteiknek.

Az ANZAC névre keresztelt sütemény egy betűszóból kapta a nevét – Australian and New Zealand Army Corps –, népszerűsége pedig olyan nagyra nőtt, hogy a 2000-es évek közepén az amerikai Veterán Ügyek Minisztériuma védetté nyilvánította ennek a könnyen elkészíthető, egyszerű hozzávalókból álló, omlós zabkeksznek a nevét és receptjét, csak szigorú szabályok mellett hozható kereskedelmi forgalomba.

Kókuszos zabkeksz

Anzac-keksz

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 150 g búzaliszt
  • 70 g zabpehely
  • 130 g barna cukor
  • 30 g kókuszreszelék (+ a tetejére)
  • 0.25 tk.
  • 150 g vaj
  • 2 ek. méz
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A sütemény száraz hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban.

A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tésztához a mézzel egyetemben, és alaposan keverjük össze.

A kész tésztából készítsünk golflabda méretű golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsibe egymástól 5-6 cm távolságra. Picit lapítsuk le őket, hogy elnyerjék a végső alakjukat.

Ezután szórjuk meg őket kókuszreszelékkel, majd mehetnek is az előmelegített sütőbe, ahol kb. 15-20 perc alatt sülnek készre.

A kisült kekszeket vegyük ki a rácsra, és hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt tálalnánk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon