6 tipp, hogy tartósítsd a zöldségeket: nem csak a fagyasztás létezik

Zöldségek tartósítása cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Meglepően sok praktikát próbálhatsz ki a zöldségek tartósítására, így semmi nem végzi a kukában. Ezekkel a módszerekkel az éléskamrában egész nagy készleted lesz.

A pazarlás nem erény: ma már szerencsére sokan törekednek a tudatos vásárlásra, terveznek heti menüt, és ha valamiből több kerül a kosárba, annak megvan a miértje.

A nagymamák a konzerválás mesterei, akik nem csak nyáron töltik tele az üvegeket lekvárral, befőttel és savanyúval, egész évben hadban állnak és tartósítanak mindent, amit csak lehet. Így biztos, hogy semmi nem végzi a kukában, és olyan jó a tudat, hogy a kamra polca sosem üres.

No de hogyan, és miért jó zöldségeket tartósítani? Egyrészről olyan szomorú, amikor a hűtőbe tett zöldségről megfeledkezik az ember, az pedig megindul a romlás útján. A fonnyadt zöld pedig már nem étvágygerjesztő, és igen, van, hogy turmixalapanyagnak még jó, de eljön az a pont, amikor már annak sem. Épp ezért, amikor elpakolod otthon a megvásárolt zöldségeket, és látod, hogy talán sok lett, úgy tedd el, hogy minél tovább megőrizzék a frissességüket. Amikor erre rákaptál, akkor már tudatosan fogsz olykor-olykor több zöldséget hazacsempészni, hisz már tisztában vagy vele, milyen egyszerű a konzerválás, és milyen jól tud jönni.

Fagyasztás

A zöldek tartósításának egyik legegyszerűbb módja a fagyasztás. Gyakorlatilag mindent a mélyhűtőbe lehet tenni. A fagyasztáshoz érdemes fagyasztózacskót használni, de műanyag poharak, tejfölös, joghurtos is megfelel a célnak. A csomagokat mindig címkézd fel, írd rá, mi található benne, és hogy mikor küldted jégre. A zöldségeket mindig tisztán és feldarabolva tedd el.

Vannak olyan finomságok, melyeket csak előfőzés után ajánlott hibernálni, ilyen a borsó, kukorica, zöldbab vagy a brokkoli. A választott zöldséget forrásban lévő vízben főzd 4-5 percig, majd jeges vízben hűtsd le, csepegtesd le és töröld szárazra, ezután jöhet a csomagolás. Vannak olyan zöldségek, melyeket főzés helyett sütni kell, ilyen a hagyma és a burgonya.

Konfitálás

A konfitálás régi bevált tartósítási módszer, mely röviden annyit jelent, hogy zsírban teszik el az alapanyagot. Ezt a technikát főleg húsoknál alkalmazzák, de zöldségeknél is érdemes kipróbálni. Az egyik legnépszerűbb konfitált zöldség a fokhagyma, mely kenyérre kenve is mennyei: különböző ételek készítésénél is be lehet vetni, mély íze csodássá teszi a fogásokat. A fokhagyma mellett más zöldségekkel is ki lehet próbálni a módszert, lehet az paradicsom, paprika vagy gomba. A választott finomságot darabold fel, majd kevés olajon pirítsd, és fűszerezd. A kész zöldségeket töltsd üvegbe, add hozzá a serpenyőben lévő zsiradékot, és még pluszolívaolajat, úgy, hogy teljesen ellepje őket.

Sós vízben 

A sós vízben történő eltevés nagyon egyszerű tartósítási módszer, olyan zöldségeknél érdemes kipróbálni, melyeket nyersen nem lehet fogyasztani. A szabály egyszerű, 1 liter vízhez mindig egy teáskanál sót adj, majd tedd fel főni addig, amíg a só feloldódik. A zöldségeket készítsd elő, majd pakold üvegekbe, és öntsd rá a sós vizet. Ezután zárd rá a tetejüket, majd tedd az üvegeket vízzel teli edénybe, 80-90 fokon főzd 30 percig. Miután az üvegek teljesen kihűltek, mehetnek is a kamrába, így akár 1 évig is gond nélkül elállnak.

Ecetes lében eltéve

A házi savanyúságok ecetes lében állnak. A módszer egyszerű, tiszta üvegekbe kell tölteni az eltenni kívánt zöldségeket. Azokat, amelyek nyersen nem fogyaszthatók, elő kell főzni. Az ecetes lé, ami a zöldekre kerül, ecet, víz, só, cukor és fűszerek keverékéből áll. Ezt forrás után kell a zöldségekre önteni. A betöltött üvegeket zárd le, majd miután kihűltek, hűvös, sötét helyen tárold.

Fermentálás

Az ősi módszerrel bármilyen zöldséget üvegbe lehet zárni. A fermentálás egyszerű folyamat, mely főzés nélkül történik a zöldségek felületén megtalálható jótékony baktériumoknak köszönhetően. A baktérium a zöldség saját cukortartalmával lép reakcióba, alakítja tejsavvá. A fermentáláshoz a választott zöldséget csak sózni kell, majd hagyni néhány órát állni, míg levet ereszt. Ezután tiszta üvegbe kell tenni a zöldséget, és ráönteni a sós levet. Ha a lé túl kevés, akkor sóoldattal kell pótolni, a lényeg, hogy a zöldséget teljesen el kell, hogy lepje. Az üveget zárd le, és várj 2 hetet, míg lezajlik a fermentálás. A savanyúságot hűvös helyen tárold.

Szárítás

Csak hibátlan, ép zöldségeket és fűszernövényeket száríts, lehet az hagyma, sárgarépa, karalábé vagy paradicsom. A nagyobb zöldségeket érdemes feldarabolni, különben nem indul meg a száradás, könnyen megromolhatnak. Vannak olyan zöldségek, melyeket szárítás előtt blansírozni kell, ilyen a sárgarépa. A szárítás során a víz elpárolog a zöldségből, csak az intenzív aromák maradnak. Mediterrán térségekben a szárítás napon történik, nálunk sütőben ajánlott kipróbálni. A szépen összekészített zöldségeket 100 fokos sütőbe tolva, több órán keresztül kell szárítani.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük