![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
6 tipp, hogy tartósítsd a zöldségeket: nem csak a fagyasztás létezik
![Zöldségek tartósítása cover](https://kep.index.hu/1/0/4722/47220/472207/47220768_3600318_d111d008b1ace459481433d5f3c66701_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Meglepően sok praktikát próbálhatsz ki a zöldségek tartósítására, így semmi nem végzi a kukában. Ezekkel a módszerekkel az éléskamrában egész nagy készleted lesz.
A pazarlás nem erény: ma már szerencsére sokan törekednek a tudatos vásárlásra, terveznek heti menüt, és ha valamiből több kerül a kosárba, annak megvan a miértje.
A nagymamák a konzerválás mesterei, akik nem csak nyáron töltik tele az üvegeket lekvárral, befőttel és savanyúval, egész évben hadban állnak és tartósítanak mindent, amit csak lehet. Így biztos, hogy semmi nem végzi a kukában, és olyan jó a tudat, hogy a kamra polca sosem üres.
No de hogyan, és miért jó zöldségeket tartósítani? Egyrészről olyan szomorú, amikor a hűtőbe tett zöldségről megfeledkezik az ember, az pedig megindul a romlás útján. A fonnyadt zöld pedig már nem étvágygerjesztő, és igen, van, hogy turmixalapanyagnak még jó, de eljön az a pont, amikor már annak sem. Épp ezért, amikor elpakolod otthon a megvásárolt zöldségeket, és látod, hogy talán sok lett, úgy tedd el, hogy minél tovább megőrizzék a frissességüket. Amikor erre rákaptál, akkor már tudatosan fogsz olykor-olykor több zöldséget hazacsempészni, hisz már tisztában vagy vele, milyen egyszerű a konzerválás, és milyen jól tud jönni.
![Zöldségek tartósítása ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47220/472209/47220922_f38c2cf25ce58b0ec523a09a0b63d1eb_wm.jpg)
Fagyasztás
A zöldek tartósításának egyik legegyszerűbb módja a fagyasztás. Gyakorlatilag mindent a mélyhűtőbe lehet tenni. A fagyasztáshoz érdemes fagyasztózacskót használni, de műanyag poharak, tejfölös, joghurtos is megfelel a célnak. A csomagokat mindig címkézd fel, írd rá, mi található benne, és hogy mikor küldted jégre. A zöldségeket mindig tisztán és feldarabolva tedd el.
Vannak olyan finomságok, melyeket csak előfőzés után ajánlott hibernálni, ilyen a borsó, kukorica, zöldbab vagy a brokkoli. A választott zöldséget forrásban lévő vízben főzd 4-5 percig, majd jeges vízben hűtsd le, csepegtesd le és töröld szárazra, ezután jöhet a csomagolás. Vannak olyan zöldségek, melyeket főzés helyett sütni kell, ilyen a hagyma és a burgonya.
![Zöldségek tartósítása ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47220/472207/47220786_e702467a2a9c6acd182c7e72b59143b1_wm.jpg)
Konfitálás
A konfitálás régi bevált tartósítási módszer, mely röviden annyit jelent, hogy zsírban teszik el az alapanyagot. Ezt a technikát főleg húsoknál alkalmazzák, de zöldségeknél is érdemes kipróbálni. Az egyik legnépszerűbb konfitált zöldség a fokhagyma, mely kenyérre kenve is mennyei: különböző ételek készítésénél is be lehet vetni, mély íze csodássá teszi a fogásokat. A fokhagyma mellett más zöldségekkel is ki lehet próbálni a módszert, lehet az paradicsom, paprika vagy gomba. A választott finomságot darabold fel, majd kevés olajon pirítsd, és fűszerezd. A kész zöldségeket töltsd üvegbe, add hozzá a serpenyőben lévő zsiradékot, és még pluszolívaolajat, úgy, hogy teljesen ellepje őket.
![Zöldségek tartósítása ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47220/472209/47220908_8573d4a229d05c5766f698ae2098c1d7_wm.jpg)
Sós vízben
A sós vízben történő eltevés nagyon egyszerű tartósítási módszer, olyan zöldségeknél érdemes kipróbálni, melyeket nyersen nem lehet fogyasztani. A szabály egyszerű, 1 liter vízhez mindig egy teáskanál sót adj, majd tedd fel főni addig, amíg a só feloldódik. A zöldségeket készítsd elő, majd pakold üvegekbe, és öntsd rá a sós vizet. Ezután zárd rá a tetejüket, majd tedd az üvegeket vízzel teli edénybe, 80-90 fokon főzd 30 percig. Miután az üvegek teljesen kihűltek, mehetnek is a kamrába, így akár 1 évig is gond nélkül elállnak.
![Zöldségek tartósítása ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47220/472207/47220798_e7e789a91a098694d751b757c397feaa_wm.jpg)
Ecetes lében eltéve
A házi savanyúságok ecetes lében állnak. A módszer egyszerű, tiszta üvegekbe kell tölteni az eltenni kívánt zöldségeket. Azokat, amelyek nyersen nem fogyaszthatók, elő kell főzni. Az ecetes lé, ami a zöldekre kerül, ecet, víz, só, cukor és fűszerek keverékéből áll. Ezt forrás után kell a zöldségekre önteni. A betöltött üvegeket zárd le, majd miután kihűltek, hűvös, sötét helyen tárold.
![Zöldségek tartósítása ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47220/472208/47220804_33fa9ca78d568398f28ea525c0fb0acd_wm.jpg)
Fermentálás
Az ősi módszerrel bármilyen zöldséget üvegbe lehet zárni. A fermentálás egyszerű folyamat, mely főzés nélkül történik a zöldségek felületén megtalálható jótékony baktériumoknak köszönhetően. A baktérium a zöldség saját cukortartalmával lép reakcióba, alakítja tejsavvá. A fermentáláshoz a választott zöldséget csak sózni kell, majd hagyni néhány órát állni, míg levet ereszt. Ezután tiszta üvegbe kell tenni a zöldséget, és ráönteni a sós levet. Ha a lé túl kevés, akkor sóoldattal kell pótolni, a lényeg, hogy a zöldséget teljesen el kell, hogy lepje. Az üveget zárd le, és várj 2 hetet, míg lezajlik a fermentálás. A savanyúságot hűvös helyen tárold.
![Zöldségek tartósítása ct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4722/47220/472208/47220882_656f871c9c755eadb8f92cf964197ca4_wm.jpg)
Szárítás
Csak hibátlan, ép zöldségeket és fűszernövényeket száríts, lehet az hagyma, sárgarépa, karalábé vagy paradicsom. A nagyobb zöldségeket érdemes feldarabolni, különben nem indul meg a száradás, könnyen megromolhatnak. Vannak olyan zöldségek, melyeket szárítás előtt blansírozni kell, ilyen a sárgarépa. A szárítás során a víz elpárolog a zöldségből, csak az intenzív aromák maradnak. Mediterrán térségekben a szárítás napon történik, nálunk sütőben ajánlott kipróbálni. A szépen összekészített zöldségeket 100 fokos sütőbe tolva, több órán keresztül kell szárítani.
Fotók: Getty Images