Ehető napfény sütőtök formában, avagy kókuszos sütőtökfőzelék

sütőtök fozelek - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtököt sose lehet megunni, ráadásul, ha elő sem bukkan a nap, muszáj legalább a tányérra ehető formájú napfényt tenni.

A sütőtököt szerencsére nemcsak én szeretem ennyire, hanem a gyerekek is: mindegyiküknek ez volt a kedvenc étele közvetlenül az anyatejet követően és ez azóta sem változott.

Egészséges és tápláló

Állítólag nem csak a színe olyan, mint a napfény, de legalább annyira egészséges is, sok D-vitamin van benne, amit ilyenkor a legjobban hiányol a szervezet, de sok más vitaminban is gazdag, sok rost van benne és a szénhidráttartalma sem annyira magas, mint amennyire a zöldség maga laktató.

Most főzelék készült belőle: ehhez a hosszúkás amerikai változat passzol a legjobban, ebből érdemes készíteni, mert könnyebb felkockázni és pucolni, mint a vastag, szürke héjú változatot. A kókusz és a sütőtök hasonlóképpen természetesen édesek, ezért jól mennek egymáshoz. A kókusztejet pirított kókuszcsipsz is kiegészíti, nemcsak az ízvilág megerősítése végett, hanem azért is, mert a lágy főzelékben jó kontrasztot képez a ropogós pehely.

Kókuszos sütőtökfőzelék

29678507 2278281 29a97b8342135bbcf7aa3561de9cf2c8 wm

Hozzávalók

  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 fej hagyma
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 ujjnyi darab friss gyömbér, szeletelve
  • 0.5 kilogramm sütőtök
  • 4 deciliter kókusztej
  • ízlés szerint kókuszcsipsz
  • ízlés szerint lime
Recept idők

Elkészítés:

A vajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a gyömbért és a többi fűszert. A tököt meghámozom és felkockázom. A hagymás-fűszeres alaphoz keverem, és felöntöm a kókusztejjel. Ha ez nem elég folyadék ahhoz, hogy éppen ellepje, akkor hozzáadok még egy kis vizet. Sózom, majd alacsony lángon főzöm, míg a tök meg nem puhul. Amikor kész, belefacsarom a zöldcitromot, és pirított kókuszcsipsszel tálalom.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük