Kolbászos lencsefőzelék az év első napjára: így biztos, nem marad el a jó szerencse
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lencse hozzátartozik az év utolsó vagy első napjához, a hagyomány szerint jólét és gazdagság vár a ház családtagjaira, ha ezt a hüvelyest főzik.
A hagyományok fontos szerepet töltenek be a magyar konyhában, karácsonykor a mák és a dió nem hiányozhat az ünnepi asztalról, szilveszterkor a disznós finomságok és a hüvelyesek, a lencséből készült étkeknek biztos helyük van. Az év első napján senki nem szeret nagy sütés, főzéssel kezdeni, ilyenkor marad elég finomság 31-ről. Vannak azonban olyan háztartások, ahol az új év első napján a bab vagy a lencse garantálja a jó szerencsét.
A mamám minden január 1-jén lencsét készített, természetesen sosem ugyanúgy, minden évben csavart egyet a recepten. Az egyik legemlékezetesebb változatában pirosra sült kolbászkarikák bújtak meg. Nagyon tartalmas fogás, úgyhogy az utána következő napokra készülj valamilyen könnyű, gyomorkímélő turmixszal. Na de addig is jöhet a lencse, ráér még a diéta.
Kolbászos lencsefőzelék
Hozzávalók 4 személyre
Főzelék:
- 50 dekagramm lencse
- 20 dekagramm kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab babérlevél
- só és bors ízlés szerint
Rántás:
- 1 deciliter olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét mossuk meg, egy éjszakára áztassuk hideg vízbe.
Másnap a lencsét öblítsük át, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. Tegyük a lencse mellé a megpucolt hagymát.
A lencsét fűszerezzük: tegyük a főzővízbe a babérlevelet, sót, borsot. Főzzük puhára.
A kolbászt karikázzuk fel ízlés szerint, majd saját zsírján pirítsuk.
Rántás:
A zúzott fokhagymát olajon addig pirítsuk, míg illatozni nem kezd (1-2 perc), majd keverjük hozzá a lisztet, és addig pirítsuk, míg halvány zsemleszíne lesz. Ekkor a pirospaprikát is keverjük hozzá, majd a lencse főzővízéből 2-3 merőkanállal adjunk a liszthez, keverjük csomómentesre. Utána adjuk a rántást a főzelékhez, alaposan keverjük el benne.
A megpirult kolbászkarikát keverjük a lencséhez, majd tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images