A hagyományos lencsefőzelék két titka - Így lesz könnyű és kellemesen savanykás

31160671 2392775 d0a97f333ef4eae86d4a3de2cc644c59 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem is azzal kéne kezdeni, hogyan, hanem azzal, hogyan ne csináld a klasszikus lencsefőzeléket.

Annyira utáltam a menzás lencsefőzeléket, hogy sosem készítettem klasszikus módon, előre féltem tőle, hogy újra át kell élnem azt az állagot, amiben megáll a kanál.

Pedig ezt a nem kívánt állagot viszonylag könnyű elkerülni. Csak annyit kell tenni, hogy kihagyod a rántást: a lencse csodálatosan be fogja sűríteni saját magát nélküle is. Így nem lesz nehéz, súlyos, és a lencse természetes ízét sem fogja elnyomni semmi. Fontos még az is, hogy nagyon lassan, a lehető legalacsonyabb lángon főzd a főzeléket, így kerülheted el azt, hogy a szemek egészen szétessenek. 

A másik titok a mustár. Az alapigazság, hogy kell bele valami savanykás, de ez általában ecet, pedig mustárral még sokkal-sokkal jobb. Most még egy szinttel emelte a mustáros komponenst, hogy angol, csípős mustárport tettem bele, de csak egy egészen picit, hogy ne marja le mindenünket. Nagyon megy hozzá, még mustárosabb, ugyanakkor egyáltalán nem mozdul el túlzott mértékben a klasszikus vonaltól.

Lencsefőzelék

31160691 e8cc90c504aa999953174e62841f6fa9 wm

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 gramm lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • mustár
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét egy éjszakára áztassuk be. Ha ezt esetleg elfelejtettük, akkor is elkészíthetjük a főzeléket, csak lassabban és kevésbé szépen fognak megfőni a szemek.

A hagymát aprítsuk finomra, az olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a lencsét. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi, sózzuk, majd tegyük bele a babérlevelet.

Nagyon alacsony lángon, lassan főzzük, míg a szemek meg nem puhulnak. Kóstoljuk meg, sózzuk és mustározzuk. 

A babérlevelet dobjuk ki, és egészen kicsit turmixoljunk bele egy botmixerrel. Kész is van.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük