A 10 legfinomabb laktató, forró leves a hűvös napokra - Átmelegítenek a hidegben
A tartalmas levesek ősszel és télen különösen jólesnek - amellett, hogy nagyon laktatóak és tele vannak tápanyaggal, még fel is melegítenek a hideg estéken.
Ha szilveszter, akkor lencse, és mi más is készülhetne belőle, mint egy sűrű, tartalmas, melengető leves? A magyar konyhánál maradva a pirospaprika és a kolbász sem hiányozhat belőle, laktatóvá pedig a krumpli és a főszereplő lencse teszik.
Hogy a színe is szebb legyen, egy kevés sűrített paradicsomot is érdemes keverni bele, sőt, akár 1-2 darab egész paradicsomot is dobhatsz bele, ettől még finomabb lesz. A kolbász mennyiségét ízlés szerint adagold, bátran adhatsz hozzá többet is, de így is nagyon sűrű lesz a leves.
A lencse főzési ideje annak típusától is függ, de ha biztosra akarsz menni, érdemes beáztatni pár órára, úgy biztosan nem kell órákig várnod a készülő levesre.
A lencsét áztassuk hideg vízbe a főzés előtt 2-3 órával. (Ez a lépés el is maradhat, de akkor lehet, hogy több ideig kell főzni.)
A lencsét válogassuk át, ha szükséges, majd öblítsük át, tegyük félre.
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A répákat pucoljuk meg, vágjuk karikákra, a zellert hámozzuk meg, de hagyjuk egészben. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra.
A kolbásznak húzzuk le a héját, majd vágjuk vékonyabb vagy vastagabb karikákra.
Forrósítsunk olajat egy mélyebb lábosban, majd dobjuk rá a hagymát és a répákat. Dinszteljük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a kolbászt, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, a pirospaprikát. Keverjünk mindent egybe, majd mikor a paprika elolvadt, adjuk hozzá a lencsét és a zellergumót, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel.
Forrásig melegítsük, majd vegyük kicsire a lángot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és fedő alatt főzzük 20-25 percig, míg a lencse már kezd puhulni.
Ekkor adjuk hozzá a krumplit, és főzzük még további 15-20 percig, míg a lencse és a krumpli is megpuhul.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu