Sűrű, gazdag kolbászos lencseleves: krumplitól tartalmas

5
Nyomtatás

Aki szilveszterkor lencsét eszik, annak pénz áll a házhoz: ha igaz a mondás, ha nem, egy sűrű és finom lencseleves mindig tökéletes választás!

Ha szilveszter, akkor lencse, és mi más is készülhetne belőle, mint egy sűrű, tartalmas, melengető leves? A magyar konyhánál maradva a pirospaprika és a kolbász sem hiányozhat belőle, laktatóvá pedig a krumpli és a főszereplő lencse teszik. 

Hogy a színe is szebb legyen, egy kevés sűrített paradicsomot is érdemes keverni bele, sőt, akár 1-2 darab egész paradicsomot is dobhatsz bele, ettől még finomabb lesz. A kolbász mennyiségét ízlés szerint adagold, bátran adhatsz hozzá többet is, de így is nagyon sűrű lesz a leves.

A lencse főzési ideje annak típusától is függ, de ha biztosra akarsz menni, érdemes beáztatni pár órára, úgy biztosan nem kell órákig várnod a készülő levesre.

Kolbászos lencseleves

lencseleves-recept

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db répa
  • 1 db fehérrépa
  • 0.5 fej zellergumó
  • 1 szál kolbász
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 350 g barna lencse
  • 2 liter alaplé vagy víz
  • 400 g krumpli
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk hideg vízbe a főzés előtt 2-3 órával. (Ez a lépés el is maradhat, de akkor lehet, hogy több ideig kell főzni.)

A lencsét válogassuk át, ha szükséges, majd öblítsük át, tegyük félre.

A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A répákat pucoljuk meg, vágjuk karikákra, a zellert hámozzuk meg, de hagyjuk egészben. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra.

A kolbásznak húzzuk le a héját, majd vágjuk vékonyabb vagy vastagabb karikákra.

Forrósítsunk olajat egy mélyebb lábosban, majd dobjuk rá a hagymát és a répákat. Dinszteljük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a kolbászt, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, a pirospaprikát. Keverjünk mindent egybe, majd mikor a paprika elolvadt, adjuk hozzá a lencsét és a zellergumót, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel.

Forrásig melegítsük, majd vegyük kicsire a lángot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és fedő alatt főzzük 20-25 percig, míg a lencse már kezd puhulni.

Ekkor adjuk hozzá a krumplit, és főzzük még további 15-20 percig, míg a lencse és a krumpli is megpuhul.

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon