Fűszeres rakott kel kolbásszal: dupla adag sajt pirul a tetején

4
Nyomtatás
rakott-kel
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy tányér rakott kelben minden benne van, ami jó: fűszeres, szaftos hús, zöldség, és természetesen a tetején olvadozó sajt.

A kel nemcsak egészséges, rostban, vitaminban gazdag,  de akkor is szuper választás, ha szereted a rakott ételeket. A kolbásznak, a baconnek és a tejfölnek köszönhetően finom szaftos lesz. A fűszerek pedig gondoskodnak arról, hogy a rakottas ne legyen unalmas. 

Ne spórolj a sajttal: a tetejére dupla adag kerül, ami aranybarnára pirul a sütőben. Ez lehet trappista, gouda, vagy akár füstölt sajt is, de még jobb, ha kétfélét választasz. Ha szereted az intenzívebb ízeket, használhatsz füstölt sajtot vagy enyhén csípős kolbászt is.

Ha marad belőle, ami nem valószínű, másnap még finomabb lesz!

Kolbászos rakott kel

kolbaszos-rakott-kel-receptje

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej kelkáposzta
  • 30 dkg kolbász
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg rizs
  • 10 dkg bacon
  • 2 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

 A kelkáposztát szedjük leveleire, mossuk meg, majd vágjuk csíkokra. Enyhén sós vízben főzzük 5-7 percig, majd szűrjük le.

A rizst főzzük 12 percig, majd csepegtessük le. A bacont vágjuk kis csíkokra.

A hagymát aprítsuk fel, és kevés zsiradékon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a bacont és a felkarikázott kolbászt is. Pár perc alatt pirítsuk meg, fűszerezzük pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal.

Egy hőálló tálat kenjünk ki kevés olajjal, majd rétegezzük az alapanyagokat: alulra kelkáposzta kerül, rá rizs, majd a kolbászos-hagymás keverék. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.

A tejfölt keverjük el kevés sóval, és öntsük a rakottas tetejére.

Szórjuk meg bőven sajttal, majd toljuk forró sütőbe. Süssük 180 fokos sütőben 30-35 percig. Amikor minden puha, a sajt szép színt kap, vegyük ki a sütőből.  

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon