
Krémesre sült kelkáposzta ropogós baconnel: sűrű besamelmártásban puhul
Tartalmas köretként és könnyed ebédként is kínálható a krémes besamelben sült káposzta, amelyre a ropogós bacon és a pirult sajt teszik fel a koronát.
A kel nemcsak egészséges, rostban, vitaminban gazdag, de akkor is szuper választás, ha szereted a rakott ételeket. A kolbásznak, a baconnek és a tejfölnek köszönhetően finom szaftos lesz. A fűszerek pedig gondoskodnak arról, hogy a rakottas ne legyen unalmas.
Ne spórolj a sajttal: a tetejére dupla adag kerül, ami aranybarnára pirul a sütőben. Ez lehet trappista, gouda, vagy akár füstölt sajt is, de még jobb, ha kétfélét választasz. Ha szereted az intenzívebb ízeket, használhatsz füstölt sajtot vagy enyhén csípős kolbászt is.
Ha marad belőle, ami nem valószínű, másnap még finomabb lesz!
A kelkáposztát szedjük leveleire, mossuk meg, majd vágjuk csíkokra. Enyhén sós vízben főzzük 5-7 percig, majd szűrjük le.
A rizst főzzük 12 percig, majd csepegtessük le. A bacont vágjuk kis csíkokra.
A hagymát aprítsuk fel, és kevés zsiradékon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a bacont és a felkarikázott kolbászt is. Pár perc alatt pirítsuk meg, fűszerezzük pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal.
Egy hőálló tálat kenjünk ki kevés olajjal, majd rétegezzük az alapanyagokat: alulra kelkáposzta kerül, rá rizs, majd a kolbászos-hagymás keverék. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A tejfölt keverjük el kevés sóval, és öntsük a rakottas tetejére.
Szórjuk meg bőven sajttal, majd toljuk forró sütőbe. Süssük 180 fokos sütőben 30-35 percig. Amikor minden puha, a sajt szép színt kap, vegyük ki a sütőből.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu