
Laktató és melengető frankfurti leves – Jó minőségű virsliből készítsd
Méltatlanul elfeledett leves a frankfurti, pedig érdemes egy jó nagy adagot főzni belőle, különösen télen.
Legyen szó bármilyen fajta káposztáról, legtöbbször csak salátaként gondolunk rá, pedig számtalan ételnek lehet az alapja, legyen az rakottas, leves vagy krémes köret. Az alábbi receptben a kelkáposzta a főszereplő, de bátran használhatsz alapnak fehér káposztát is.
Az étel szinte elronthatatlan, de 1-2 dologra nem árt figyelni: a káposztát érdemes elősütni, hogy biztosan puha és krémes legyen, és a bacont is ajánlott ropogósra pirítani, mielőtt a szószba kevered.
Ami egytálételt varázsol ebből a két alapanyagból, az a fűszeres besamelmártás: ebbe – a szokásos vaj-liszt-tej kombináció mellett – fokhagyma, rozmaring, szerecsendió, mustár és sajt is kerül, így valódi ízbomba lesz a végeredmény!
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Távolítsuk el a kelkáposzták külső, csúnyább leveleit, a végeiket vágjuk le, majd vágjuk őket 8 részbe a torzsák mentén.
Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe kb. 25 percre. Sütés közben párszor fordítsuk át őket, ha szükséges. Akkor jó, ha picit pirult a külsejük.
Közben a kockázott bacont egy serpenyőben süssük ropogósra.
A vajat tegyük egy kis lábasba, majd mikor elolvadt, szórjuk rá a lisztet. Keverjük 1-2 percig, majd folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan öntsük fel a tejjel. Alacsony lángon főzzük, közben ízesítsük reszelt fokhagymával, szerecsendióval és rozmaringgal. Mikor már sűrű, adjuk hozzá a mustárt, a reszelt sajt felét, illetve sót és borsot ízlés szerint.
A pirult káposztaszeleteket tegyük egy 20x30 centis tepsibe, majd öntsük rá a besamelt, szórjuk rá a pirított bacont. A maradék sajtot szórjuk a tetejére.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu