Krémes köleskása őszi fűszerekkel: ezt edd, ha unod a zabpelyhet
A hagyományos zabkása mintájára elhoztuk a szintén rostdús, tartalmas köleskását: igazi őszi változatot mutatunk melengető fűszerekkel és mézédes körtével.
A kölesből a rizshez vagy épp a zabpehelyhez hasonlóan finom és tartalmas kásákat készíthetsz, amelyek különösen jólesnek a hűvösebb napokon. A rizshez képest sokkal magasabb a fehérje- és a rosttartalma, így egészségesebb alternatíva, ha gluténmentes gabonát keresel.
Ez a köleskása aszalt gyümölcsökkel egészül ki, és édes, fahéjas-vaníliás tejben fő puhára. A rizsfelfújthoz hasonlóan tepsiben készül, azonban az eredeti recepttel ellentétben nem kerül bele sem tojás, sem pedig tejtermékek, így növényi étrendbe is beilleszthető.
A kölest folyó víznél öblítsük át, szűrjük le, majd tegyük nagyobb lábasba. Adjuk hozzá a szójaitalt, a cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, és forraljuk fel.
Időnként átkeverve főzzük 15 percig, vagy amíg a köles már majdnem puha, majd keverjük bele a mazsolát.
Öntsük át hőálló tepsibe vagy jénaiba, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig. Emeljük a hőfokot 200-ra, és felső légkeverés mellett süssük további 5 percig, vagy amíg kellemesen megpirul a teteje.
Vegyük ki, néhány percig hagyjuk hűlni, majd szedjük tányérokra – melegen és hidegen is nagyon finom.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu